X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

În pădurea de la Ţahnăuţi au răsunat cîntece haiduceşti

21 aug. 2017,, 11:29   Societate
1438 0

Cîntece haiduceşti au răsunat astăzi în pădurea din satul Ţahnăuţi, raionul Rezina.

Acolo a avut loc Festivalul Naţional "Trec anii haiducului." Evenimentul este la cea de-a treia ediţie şi este singurul de acest fel din ţară.

Aşa cum cere tradiţia, evenimentul a început cu o paradă a colectivelor folclorice. Artiştii au fost întîmpinaţi de gazde cu pîine şi sare. Primii care au urcat pe scenă a fost ansamblul folcloric "Şoimanii" din satul Ratuş, raionul Criuleni.

"Cîntecul haiducesc este pentru noi în primul rînd educaţie patriotică. Întrucît şoimanii au luptat pentru dreptate, onestitate, demnitate. Promovăm folclorul autentic, costumul, portul şi dansul", a spus conducatorul colectivului "Şoimanii", Ion Chircu.

Muzica nu i-a lăsat indiferenţi pe oaspeţii evenimentului, care au încins o horă.


Oamenii au rămas încîntaţi şi spun că ar dori ca astfel de evenimente să se desfăşoare mai des.

"Ne place ne place, foarte frumos. Stăm pînă la urmă. Mulţumim, dă Doamne să mai avem aşa ceva."

"Avem un ansablu care ne reprezintă, de la Ţareuca, sîntem fanii şi am venit să-i susţinem, să-i aplaudăm, să-i încurajăm."

"Acum începe din nou să se menţină tradiţiile strămoşeşti. Fiidcă cîţiva ani au dispărut aceste tradiţii, iar acum încep a reînvia din noi."

La eveniment au venit şi meşterii populari din zonă. Maria Celac confecţionează adevărate opere de artă din pănuşi. Ea spune că munca este una dificilă şi trebuie făcută cu multă dragoste.

"Începînd cu un singur fir o urzăşti pînza, apoi băteala. Noi locuim pe malul Nistrului, un loc foarte pitoresc şi eu am arătat aici apa şi valurile", a declarat meşterul popular, Maria Celac.

Scopul festivalului este promovarea şi valorificarea colectivelor folclorice de bărbaţi şi a cîntecului haiducesc, spun organizatorii.

"Este un eveniment care uneşte toţi oamenii de bună credinţă, dar totodată este un eveniment care promovează lucrurile care au fost în istoria Republicii Moldova", a declarat Eleonora Graur.

În total, la festival au participat 11 colective folclorice din toate colţurile ţării.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?