X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Experți: În anii următori, în Moldova, prețul la locuințe nu se va micșora

25 iun. 2013,, 12:11   Societate
4685 0
Foto: md.all.biz
Situația pe piața imobiliară din Republica Moldova este stabilă și ocupă o poziție de așteptare. Aceste date sînt prezentate de Bursa Imobiliară ”Lara”. ”În prezent, nu se atestă cerere nici la procurarea, nici la vînzarea locuințelor. Cumpărătorii și vînzătorii au adoptat o poziție de așteptare. Vînzările de pe piața imobiliară sînt ”vînzări impuse”, în mare parte fiind legate de plecarea în altă țară sau schimbul de apartamente prin vînzare (vînzările legate de îmbunătățirea condițiilor de trai sau vînzarea unor spații mai mari și procurarea ulterioară a locuințelor mai mici). În ultimii ani, locuințele și-au pierdut atractivitatea pentru investiții, spre deosebire de perioada cînd prețul unui metru pătrat creștea și investitorii puteau să-și păstreze sau majoreze capitalul”, a explicat pentru NOI.md expertul Bursei ”Lara”, Nicolae Rusnac.

Potrivit experților, comparativ cu anul 2008, cînd s-au înregistrat cele mai mari prețuri și cerere la locuințe (800 de euro pentru un metru pătrat), în prezent, prețul mediu pe piața imobiliară secundară se menține la nivelul de 583 de euro pentru un metru pătrat. Astfel, prețurile la apartamente s-au micșorat cu 27%. Potrivit experților, dacă cererea scade brusc, iar oferta rămîne la același nivel (sau crește), prețul scade.

Potrivit estimărilor, în anii următori, prețurile la apartamente în Moldova nu vor scădea esențial, iar despre o oarecare majorare nici nu poate fi vorba. ”Acest lucru se explică prin faptul că indicatorii de bază care influențează creșterea cererii, inclusiv la imobile, sînt stabilitatea politică și indicii economici pozitivi (salariul mediu, rata șomajului, datoria de stat etc.), or, republica noastră nu se poate lăuda cu așa ceva”, consideră expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?