X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Filarmonica Naţională organizează un concert excepţional cu ocazia închiderii stagiunii 2012-2013

25 iun. 2013,, 10:34   Societate
2907 0
Foto: fest.md
Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici" organizează pe data de 26 iunie un concert excepţional cu ocazia închiderii stagiunii concertistice 2012-2013. Spectacolul se va desfăşura în incinta Teatrului "Eugene Ionesco" şi va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale şi Capela Corală Academică "Doina".

Potrivit Agenţiei "Infotag", luni, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al Filarmonicii, Svetlana Bivol, a menţionat că spectacolul, în regia lui Petru Vutcărău, este unul inedit, care va îmbina elementele teatrale, muzicale şi coregrafice.

"Concertul va conţine două creaţii muzicale - ,,La Bulciugu mirelui" de compozitorul român Dan Variu, şi ,,Carmina Burana" de compozitorul german Carl Orff. Ambele creaţii sînt bazate pe scrieri vechi din epoca medievală, care îmbină elementele folclorului românesc cu muzica orientală. Prima creaţie reprezintă o meditaţie scrisă în baza unei balade vechi din Ţara Oaşului, iar cea de-a doua creaţie este o cantată scenică de amploare, la care va evolua un duet de pianişti împreună cu un cor format din 12 copii. La spectacol vor participa muzicieni şi artişti din Moldova, România şi Belarus", a menţionat Svetlana Bivol.

Directorul artistic al Filarmonicii Naţionale, Marian Stârcea, a explicat decizia de a desfăşura concertul pe scena teatrului ,,Eugene Ionesco" prin faptul că aceasta este una dintre cele mai prestigioase scene din Moldova, fiind şi cea mai bine dotată tehnic.

Potrivit directorului teatrului ,,Eugene Ionesco", Petru Vutcărău, spectacolul este nu doar unul revoluţionar, dar şi semnificativ pentru cultura naţională a Republicii Moldova.

"Finalul tragic al spectacolului coincide cu moartea culturii ţării noastre. În prezent, trăim într-o perioadă cînd nimeni nu mai are nevoie de cultură. Toţi sînt preocupaţi de bani, putere, obţinerea imobilelor", a spus directorul, precizînd că în opinia sa, "spectacolul trebuie susţinut la nivel naţional, întrucît este unul important pentru cultura ţării".

Solicitată de corespondentul "Infotag" să precizeze ce vor face artiştii după închiderea stagiunii, Svetlana Bivol a subliniat că aceştia vor merge în concediu, dar pentru o perioadă scurtă de timp.

"Pe data de 21 iulie, trebuie să prezentăm un concert simfonic în aer liber, după care la mijlocul lunii august participăm la două concursuri. Deşi nu avem prea mult timp liber, totuşi sîntem mulţumiţi de munca noastră", a menţionat sursa citată.

Spectacolul va avea loc pe data de 26 iunie, cu începere de la ora 18.00. Preţul unui bilet este de 50 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?