X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Expoziție grandioasă de Ziua Universală a Iei (VIDEO)

24 iun. 2013,, 15:54   Societate
4794 0
Foto: noi.md
De Ziua Universală a Iei, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost organizată o expoziție de costume naționale și ii populare. Mai mulți meșteri și-au expus creațiile și au oferit consultații în domeniul confecționării costumului popular. Organizatorii spun că meșterii vor avea de trecut o probă grea: vor primi o ie confecționată după o tehnică veche, pe care vor trebui să o descifreze. Astfel, vor învăța ”secretele” după care au lucrat strămoșii noștri.

La sărbătoarea iei au venit oaspeți din țară și de peste hotare. La eveniment a participat și designerul Ioana Corduneanu, cunoscută pentru faptul că a descifrat iile descoperite de ea și le-a trecut în format electronic. Și cusătoresele de la Școala Profesională nr. 1 au venit să marcheze sărbătoarea iei cu o colecție etnofolclorică stilizată, care are și elemente moderne. Fetele au confecționat timp de un an bluzițe din basmale purtate cîndva de bunicile lor.

Maria Cristea, o femeie cu mîini de aur, care de mai bine de 30 de ani coase ii, spune că această zi este pentru ea o zi de sărbătoare și de mîndrie națională. Meșterița crede că acum societatea s-a întors cu fața spre tradiția și portul popular. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală are o colecție de port de peste 5000 de unități. În luna august se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalului Iei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?