Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Medicii: Climatizatoarele sînt inofensive, dacă sînt respectate regulile

22 iun. 2013,, 13:36   Societate
6307 0
Foto : mimiton.ru
În pofida faptului că, în ultimul timp, climatizatoarele sînt instalate în multe încăperi, nu toți sînt informați despre impactul acestora asupra sănătății. Potrivit medicilor, climatizatoarele au un impact atît pozitiv, cît și negativ.

Pentru ca aparatul de aer condiționat să aibă efecte pozitive trebuie de respectat regulile de utilizare. Despre efectele negative și pozitive ale climatizatoarelor pentru NOI.md a povestit medicul pulmonolog de la spitalul ”Sf. Arhanghelul Mihail”, Ludmila Panfil.

”Canicula are efecte grele asupra organismului uman, îndeosebi, asupra persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, de aceea, în această perioadă trebuie de optimizat temperatura din încăperi. În așa fel se normalizează starea organismului”, a menționat medicul.

Specialiștii nu neagă că climatizatoarele pot provoca răceli, însă doar în cazul în care persoana se află nemijlocit sub curenții reci de aer sau dacă temperatura aerului în încăpere este prea joasă. Pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire climatizatorul trebuie de amplasat corect, iar temperatura trebuie de coborît cu măsură. Astfel, diferența dintre temperatura din încăpere și cea de afară nu trebuie să depășească 4-6 grade.

În cazul în care aparatele de aer condiționat sînt utilizate incorect, pot apărea probleme cu bacteriile. ”Dacă climatizatoarele nu sînt curățate la timp, dacă nu sînt schimbate filtrele, acolo, ca în orice mediu umed, se pot dezvolta microorganisme, mucegai, diverse bacterii și infecții, care se răspîndesc prin toată încăperea. Îndeosebi este periculoasă legionella, care provoacă o formă complicată de pneumonie”, atenționează Ludmila Panfil.

Climatizatoarele usucă aerul din încăpere, iar aerul uscat are un impact negativ asupra organismului uman, în special asupra persoanelor sensibile. ”Sînt afectate mucoasele și pielea, se înrăutățește aprovizionarea organismului cu oxigen. Scăderea umidității contribuie la dezvoltarea afecțiunilor respiratorii. Climatizatoarele influențează negativ asupra ochilor, provocînd uscăciunea acestora, în special la persoanele care poartă lentile de contact. Din această cauză în încăperile unde funcționează climatizatoare trebuie de folosit umidificatoare ale aerului, iar încăperea trebuie de aerisit cît mai des”.

Climatizatoarele prea ieftine se pot defecta și deveni un pericol pentru sănătate din cauza scurgerii de freon, care este folosit în sistemele frigorifice. Freonul poate provoca otrăvirea generală a organismului, pierderea cunoștinței etc. În climatizatoarele de ultimă generație este folosit un nou tip de freon, mai ecologic și mai puțin nociv, de aceea specialiștii recomandă procurarea aparatelor de are condiționat calitative.

Astfel, pentru ca aparatele de aer condiționat să nu afecteze sănătatea, este suficient de respectat regulile de exploatare. Cel mai important este să nu se exagereze cu utilizarea climatizatoarelor. Specialiștii recomandă ca aparatele de aer condiționhat să fie folosite doar în caz de necesitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?