Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cine este în drept să efectueze testarea acloolscopică? Curtea Constituțională urmează să dea un răspuns

8 aug. 2017,, 11:49   Societate
3170 2

Avocatul unui șofer din capitală a sesizat Curtea Constituțională în problema testării alcoolscopice, argumentînd că polițiștii nu sînt în drept să efectueze acest test, informează Noi.md.

În sesizarea sa, autorul a invocat prevederile Codului contravențional, care stabilesc că persoana este obligată să accepte, la cererea agentului constatator, testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevare de sînge și de eliminări ale corpului pentru analiză. În continuare, Codul contravențional stabilește că acest lucru se efectuează de către un specialist abilitat cu asemenea atribuții, și nu de către agentul constatator, se arată în sesizare.

Potrivit autorului interpelării, în cauza contravențională, calitatea de specialist este distinctă de cea a agentului constatator, fiind exclus faptul ca cel din urmă să dețină și calitate de specialist. Astfel, avocatul șoferului invocă faptul că prevederile Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică, dar și Legea privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, contravin Codului contravențional, iar actele procesuale întocmite în cauză contravențională în temeiul acestora sînt lovite de nulitate.

„În esență, sînt inaplicabile acele reglementări legate de acțiunile lucrătorului de poliție, orientate spre efectuarea testării alcoolscopice: stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat. În concluzie, reiese că pînă la moment, actele normative nominalizate, deși sînt în vigoare, nu au fost aduse în concordanță cu Codul contravențional”, se arată în sesizare.

Menționăm că autorul sesizării este cercetat în cadrul unui dosar contravențional aflat pe rolul Judecătoriei Chișinăul, sediul Rîșcani. El este acuzat de conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool ce depășește gradul maxim admisibil și riscă o amendă de la 350 la 500 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.


Pînă la emiterea unei hotărîri de către Curții Constituționale, procesul judiciar de învinuire a șoferului în cauză a fost suspendat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?