Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Chișinău a cerut Comratului să anuleze legea găgăuză ”privind egalitatea șanselor”

19 iun. 2013,, 16:09   Politică
3074 2
Foto : gagauzinfo.md
Unele prevederi ale legii privind ”asigurarea principiilor de egalitate în drepturi”, adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei, trebuie anulate. Cererea a fost înaintată de șeful reprezentanței teritoriale de la Comrat a Cancelariei de Stat, Olga Cîrma, și avocatul parlamentar Tudor Lazăr.

Legalitatea acestui document a fost verificată de Cancelaria de Stat la solicitarea reprezentanților organizației neguvernamentale ”Genderdoc-M”, care se ocupă de protecția drepturilor minorităților sexuale.

Cancelaria de Stat consideră că prevederea care stipulează că nu se consideră a fi o discriminare refuzul de angajare în cîmpul muncii a persoanelor care deschis își afișează orientarea sexuală netradițională trebuie anulată, deoarece contravine Constituției, legislației naționale și actelor internaționale ratificate de Republica Moldova.

”Prevederea contestată discriminează la modul direct la angajarea în cîmpul muncii nu doar cetățenii cu orientare sexuală netradițională, dar și toți doritorii de a se angaja pe teritoriul UTA Gagauz Yeri, deoarece oferă angajatorului un pretext pentru refuz bazat pe opinia lui subiectivă”, se menționează în scrisoarea semnată de Olga Cîrma. Potrivit ei, elaborarea actelor normative care reglementează relațiile în familie și institutul familiei nu țin de competența Adunării Populare.

La rîndul său, Tudor Lazăr deja a depus o cerere în instanța de judecată privind ”depășirea competențelor de către Adunarea Populară a Găgăuziei”.

Amintim că, pe 30 aprilie 2013, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat proiectul de lege ”privind asigurarea principiilor de egalitate în drepturi”. Documentul interzice pe teritoriul autonomiei căsătoriile între persoanele de același gen și propagarea modului de viață homosexual.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?