Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4041

Ion Sturza: Circa 2/3 din activele sistemului bancar din RM se află în mîinile unui grup foarte restrîns de persoane

19 iun. 2013,, 11:58   Economie
4187 0
Foto: interakt.md
"În prezent, 2/3 din activele sistemului bancar din Republica Moldova se află în mîinile unui grup foarte restrîns de persoane", susţine fostul premier Ion Sturza.

Potrivit Agenţiei "Infotag", marţi, în cadrul conferinţei anuale internaţionale "Macro 2013 - o privire globală asupra economiei Republicii Moldova", fostul premier s-a arătat mirat de faptul că "regulatorul sistemului financiar din Moldova este atît de impotent în a depista cine stă în spatele aşa-numitor acţionari din cadrul sistemului bancar al ţării".

"Astăzi, în condiţiile tehnologiilor moderne şi a schimbului de informaţii dintre ţări, la nivel de ministere ale finanţelor, bănci centrale, este relativ uşor să afli cine este beneficiarul principal al sistemului bancar din RM şi cine de fapt domină sistemul economic din Moldova. Eu sînt ferm convins că pentru a afla acest lucru este nevoie doar de voinţă politică, pentru că în rest toate instrumentele necesare există", a spus Sturza.

În opinia lui, "sistemul bancar reprezintă o problemă enormă pentru sistemul economic din RM din simplul motiv că acesta nu s-a dezvoltat pe parcursul ultimilor 10-15 ani".

"Sistemul bancar a rămas foarte rudimentar ca business, în condiţiile unei netransparenţe totale a structurii de proprietate şi a unui management lipsit de orice performanţă. Este o constatare foarte tristă. În rezultat, sistemul bancar a devenit foarte vulnerabil la orice tentativă de a-l prelua", a conchis sursa citată.

Ion Sturza a mai precizat că, în opinia sa, "principala barieră a creşterii economice în Moldova este concentrarea proprietăţii şi sistemul oligarhic de guvernare".

În altă ordine de idei, fostul premier a mai declarat că "sarcina actualei guvernări este de a cîştiga următoarele alegeri".

"Aceasta este o sarcină extrem de complexă şi greu de realizat într-un an jumătate. Vă asigur că guvernele care au dus ţările lor în UE au pierdut alegerile. Ca să cîştigăm următoarele alegeri, trebuie să se producă schimbări la nivel de buzunar al omului. Asta este important. Putem desfăşura acţiuni care vor avea impact de lungă durată în Moldova, dar dacă nu vom face ceva pentru ca schimbările să fie simţite de cetăţeni, m-aş mira dacă acest deziderat politic, de a cîştiga viitoarele alegeri, va fi realizat", a spus fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?