X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

De ce relația din SUA și Rusia se poate agrava

2 aug. 2017,, 09:56   Externe
2016 1

Relațiile dintre SUA și Rusia sînt la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece și "ar putea să se deterioreze în continuare", a declarat marți secretarul de stat american Rex Tillerson, care se va întîlni în această săptămînă cu omologul său rus Serghei Lavrov, relatează AFP.

Relațiile cu Moscova "continuă să fie tensionate în mod considerabil", a afirmat Tillerson în fața presei la Washington, trecînd în revistă activitatea Departamentului de Stat după șase luni de la preluarea președinției de către Donald Trump.

"Relațiile sînt la cel mai scăzut nivel de la sfîrșitul Războiului Rece și ar putea să se deterioreze în continuare", a subliniat Tillerson, adăugînd că "situația este proastă", dar "s-ar putea agrava".

În timp ce la venirea sa la putere Donald Trump a sugerat că ia în considerare o încălzire diplomatică între cele două puteri, Washingtonul și Moscova au adoptat noi sancțiuni reciproce pe fondul acuzațiilor privind un presupus amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane.

Congresul SUA a votat noi sancțiuni economice împotriva Moscovei, pe care președintele Donald Trump este pe cale să le promulge. În urma ripostei Moscovei, diplomația americană este obligată să-și reducă în mod considerabil personalul din Rusia pînă la nivelul de 455 de persoane.

"Întrebarea pusă de evenimentele din ultima săptămînă este următoarea: relațiile sînt pe cale să se deterioreze sau putem menține o anumită stabilitate în relațiile noastre și continua să găsim modalități de a gestiona diferențele dintre noi, fără ca ele să degenereze într-un conflict deschis?", a întrebat retoric Rex Tillerson, fără să ofere un răspuns.

"Voi avea o întîlnire cu ministrul de externe Lavrov în acest weekend în cadrul reuniunii de la Manila" a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est ( ASEAN), a anunțat secretarul de stat. "Cred că vrea la fel de mult ca mine să încercăm să găsim o modalitate de încălzire a relațiilor", a spus el.

Rex Tillerson a amintit că executivul american nu a fost favorabil votării noilor sancțiuni de către Congres. "Am spus clar că noi nu credem că aceasta ajută eforturile noastre, dar este decizia lor" și "cred că președintele a acceptat-o", a adăugat șeful Departamentului de Stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?