X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

A fost aprobat Programul naţional în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat

21 iul. 2017,, 12:11   Politică
1527 0

Parlamentul Moldovei a aprobat Programul naţional în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat pe anii 2017-2020, comunică NOI.md.

Documentul a fost elaborat în scopul dezvoltării mediului loial de concurenţă, sporirii competitivităţii Moldovei, creşterii bunăstării consumatorilor şi onorării angajamentelor, prevăzute de Acordul de asociere RM-UE în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat.

În cadrul Consiliului Concurenţei au menţionat că Programul naţional în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat a fost elaborat pentru implementarea prevederilor Strategiei Moldovei 2020 despre concurenţă pentru aplicarea mai consecventă a Legii concurenţei, Legii privind autorul de stat, în conformitate cu prevederile capitolului 10 „Concurenţa” al Acordului de asociere RM-UE.

Din punct de vedere economic, elaborarea şi implementarea acestui document sînt dictate de necesitatea deschiderii sectoarelor economice pentru concurenţă, ridicarea nivelului transparenţei şi accesibilităţii pieţelor, utilizării eficiente a resurselor statului pentru sporirea bunăstării consumatorilor.

Programul prevede dezvoltarea concurenţei, inclusiv controlul asupra ajutorului de stat, în contextul faptului că majorarea sau reducerea nivelului de competivitate a întreprinderilor Moldovei este rezultatul direct al sistemului ameliorat, viabil şi echitabil al concurenţei.


Scopul principal al Programului este crearea mediului echitabil al concurenţei prin deschiderea sectoarelor de economie pentru concurenţă şi monitorizarea eficientă a ajutorului de stat. În program sînt expuse două scopuri specifice şi acţiunile cumulative, care trebuie întreprinse pentru realizarea acestor scopuri, rezultatele scontate şi indicii realizărilor, procedura monitorizării şi evaluării.

Două scopuri specifice ale Programului sînt deschiderea sectoarelor economice pentru concurenţă şi reducerea reglementării pieţei de mărfuri de la 2,48 puncte (în prezent, 2017) pînă la 1,55 puncte către 2020 şi crearea unui mecanism eficient de acordare şi monitorizare a ajutorului de stat prin reducerea ponderii ajutorului de stat pînă la 1% din PIB pînă în anul 2020.

Se planifică că îmbunătăţirea mediului concurenţei în Moldova prin deschiderea sectoarelor economiei pentru concurenţă se va obţine din contul liberalizării şi dereglementării piețelor. Aceasta este cea mai importantă parte a Programului, deoarece include elemente complicate, orientate spre liberalizarea, facilitarea accesului pe piaţă, dereglementarea, privatizarea, reducerea proprietăţii publice, perfecţionarea sistemului achiziţiilor de stat etc. Programul prevede dezvoltarea diferitelor mecanisme şi instrumente pentru aplicarea politicii în domeniul concurenţei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?