X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Valeriu Lazăr: Companiile din Moldova vor trebui să învețe a concura cu producătorii europeni

12 iun. 2013,, 13:54   Economie
3290 2
Foto : moldnews.md
Pentru a valorifica oportunitățile oferite de Acordul de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu UE, agenții economici din Republica Moldova vor trebui să învețe a face față concurenței cu producătorii europeni. Potrivit informației acordate NOI.md de surse din cadrul Ministerului Economiei, o declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul întrevederii cu negociatorul șef privind acordul respectiv din partea Comisiei Europene, Luc Devigne.

Valeriu Lazăr a subliniat că negocierile privind semnarea Acordului de creare a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv (AZLSAC) cu Uniunea Europeană nu au fost simple negocieri comerciale, ci un proces complex de transformare pentru economia Republicii Moldova. Potrivit lui Valeriu Lazăr, Moldova a reușit să negocieze deschiderea celei mai prospere piețe din lume – cea a Uniunii Europene – pentru mărfurile moldovenești, însă Zona de Comerț Liber cu UE înseamnă și deschiderea pieței interne pentru produse europene. Oficialul a comunicat că, în timpul apropiat, în procesul de negocieri și în perioada imediat următoare a fost și rămîne importantă găsirea echilibrului dintre liberalizarea comerțului reciproc și aplicarea programelor de suport pentru întreprinderi pentru a spori competitivitatea economiei moldovenești.

Potrivit ministrului Economiei, instrumentele de protecție comercială a pieței interne pot doar să ajute agenții economici, dar nu să substituie capacitatea internă a întreprinderilor de a face față concurenței. Lazăr a precizat că necesitatea acestui echilibru se regăsește în special în domenii asupra cărora se mai poartă încă discuții – oferta tarifară pentru agricultură și accesul pe piață a serviciilor, iar perioada de tranziție negociată cu UE pînă la liberalizarea deplină a pieței interne va fi utilizată pentru adaptarea producătorilor locali la noile cerințe.

Ministrul Economiei a subliniat că Zona de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv între Moldova și UE nu înseamnă doar relații comerciale extinse, ci și crearea condițiilor atractive pentru investiții. În acest scop, Ministerul Economiei a elaborat o Foaie de parcurs pentru creșterea competitivității economiei naționale, care va fi expusă spre discuții publice în următoarele zile. O bună parte din prevederile acestui document strategic este dedicată infrastructurii calității, sistem extrem de important atît pentru asigurarea accesului produselor moldovenești pe piețele externe, cît și pentru protecția consumatorilor din Moldova.

La rîndul său, Luc Devigne a declarat că Moldova a progresat cel mai repede dintre țările membre ale Parteneriatului Estic, încheind negocierile pe marginea Acordului de comerț liber în doar 16 luni, însă a reușit, totodată, să obțină condiții avantajoase, inclusiv o perioadă de tranziție adecvată pentru anumite sectoare sensibile. Oficialul a apreciat că semnarea Acordului va îmbunătăți substanțial capacitatea de export a Moldovei, odată cu realizarea cerințelor UE privind măsurile sanitare și fitosanitare și eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului. Reprezentantul Comisiei Europene a precizat că UE pregătește și un pachet de asistență pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților moldovenești, dar și pentru sectoarele economiei care vor avea nevoie de susținere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?