X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

ATENŢIE, părinţi! S-au înmulţit cazurile de îmbolnăvire cu tuse convulsivă

16 iul. 2017,, 14:30   Societate
4527 0

O boală gravă şi contagioasă, care afectează copiii de vîrste fragede, îi pune în gardă pe specialişti. În ultima perioadă, s-au intensificat cazurile de îmbolnăvire cu tuse convulsivă. Doar de la începutul acestei luni, 20 de micuţi au contractat maladia, în timp ce pe tot parcursul lunii iunie s-au înregistrat 24 de cazuri.

Boala este periculoasă deoarece, iniţial, se manifestă ca o tuse simplă, ceea ce îi duce în eroare pe părinţi şi chiar pe medici.

Lilia Moraru s-a adresat medicilor acum o săptămînă. Copilul, care are doar trei luni, a ajuns în secția de reanimare. Femeia crede că micuța s-a molipsit de la surioara mai mare.

La început, fetița avea o tuse seacă, apoi starea ei s-a agravat.

"Tusea a devenit mai frecventă, mai zgomotoasă. Micuța se înroșea pe față și făcea stop respirator, de aceea și am ajuns în secția de renimare", a spus mama unui copil bolnav, Lilia Moraru.


De cele mai multe ori, părinții nu își dau seama la timp de faptul că copiii au tuse convulsivă și încearcă să se trateze acasă. Mai mult, uneori, nici medicii de familie nu reușesc să identifice boala și le sfătuiesc pe mămici să facă inhalații.

"Deși am făcut inhalație două zile la rînd, tusea era tot mai puternică. A treia zi, ni s-a spus că poate fi ceva mai grav şi am fost sfătuiţi să mergem și la alți specialiști, pentru că ar putea fi pneumonie. Atunci am aflat că are tuse convulsivă", a declarat una dintre mămici.

Tusea convulsivă mai este numită și boala copilăriei. Ea atacă, în special, copiii de pînă la doi ani.

"Accesele de tuse pot dura pînă la trei săptămîni. Ele sînt periculoase, pentru că, în timpul lor, copilul poate face diferite complicații: i se poate opri respirația, și atunci medicii trebuie să intervină de urgență. De asemenea, copiii pot face convulsii, pneumonie și alte complicații", a declarat directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă", Ludmila Bîrcă.

"Tusea convulsivă este o boală infecțioasă și contagioasă. Boala se transmite prin picături. Adică, se elimină prin picături și cel mai ușor, boala se transmite de la un membru al familiei la altul", a spus epidemiologul de la Centrul de Sănătate Publică, Zinaida Ceban.

De la începutul acestui an, au fost înregistrate 91 de cazuri de tuse convulsivă, faţă de 49, în aceeași perioadă a anului trecut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?