Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Episcopul transnistrean a sfinţit racheta care va lansa vineri un nou satelit

14 iul. 2017,, 10:13   Societate
1759 0

Arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari Savva şi secretarul său personal, arhimandritul Benedict (Ţircov) au sfinţit joi racheta aflată la locul de lansare, pe cosmodromul "Baiconur" din Kazahstan.

Potrivit la site-ului eparhiei de Tiraspol şi Dubăsari a mitropoliei Moldovei, la ceremonie au fost prezenţi reprezentanţii "Corporaţiei ВНИИЭМ" şi directorul acesteia, Leonid Macridenko.

Înainte de sfinţire, la biserica "Sf. Gheorghe" din oraşul Baiconur, episcopul a făcut un tedeum pentru începutul reuşit al oricărui lucru. El s-a rugat la Dumnezeu pentru ajutor în începutul activităţilor tuturor celor care au participat la crearea echipamentului cosmic.

Lansarea rachetei sfinţite de către arhiepiscopul transnistrean, care va scoate în cosmos satelitul "Maiak", este planificată pentru dimineaţa zilei de vineri. Această cutiuţă de mărimea unei rîşniţe de cafea se va transforma pe orbită într-o piramidă uriaşă din peliculă reflectorizantă.

Autorii proiectului, o echipă de tineri ingineri pasionaţi de tehnologie de la Universitatea Politehnică din Moscova, spun că după ce se va stabili în spaţiu, satelitul va fi cel mai luminos obiect al cerului nocturn, după Lună.

Satelitul va fi scos pe orbită la înălţimea de 700 km, iar suprafaţa piramidei reflectorizante va fi de 16 metri patraţi. Ea va fi vizibilă din orice colţ al lumii. Oamenii vor putea admira satelitul pe cerul înstelat cel puţin o lună.

De asemenea, creatorii obiectului intenţionează să testeze sistemul frînei aerodinamice din cosmos, care, în opinia lor, va fi util în curăţarea spaţiului cosmic de deşeurile acumulate.

Proiectul "Maiak" a fost conceput drept unul "popular": autorii au colectat cu ajutorul oamenilor mărinimoşi suma de 2 mil. ruble ( mii) necesară pentru crearea satelitului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?