Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Experți: R. Moldova nu va supraviețui cu sistemul de stat de tip federal

11 iun. 2013,, 03:27   Politică
6943 2
Foto: moldova.org
În condițiile politice actuale, și cu componența națională a populației care locuiește în Republica Moldova, țara nu ar supraviețui cu sistemul de stat de tip federal.

Potrivit postului de radio „Europa Liberă” această părere a fost exprimată recent de către politologul american Vladimir Socor în cadrul mesei rotunde pe tema federalismului şi separatismului, unde s-a discutat cazul Moldovei.

"În cazul în care Chișinăului îi va fi impusă federalizarea, atunci, fără îndoială, vor apărea cereri de autonomie din partea regiunilor cu vorbitori de limbă rusă și ucraineană", - a spus expertul.

Vladimir Socor, de asemenea, consideră că "atîta timp cît trupele rusești se află în Transnistria, este o iluzie a discuta despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean."

La rîndul său, fostul ambasador al SUA la Chișinău Pamela Smith a spus că moldovenii ar trebiu să depăşească prejudecăţile și să acorde atenție modelului de "federalism sănătos", de exemplu, în Statele Unite ale Americii.

"Federalismul este singura cale pentru ca Transnistria și Găgăuzia să devină părți integrante ale Moldovei", - a subliniat diplomatul. Potrivit ei, Chișinăul trebuie să elimine complet corupția, și aceasta "va avea un impact pozitiv asupra Republicii Moldova, inclusiv asupra Transnistriei".

Fostul șef al misiunii OSCE în Moldova, William Hill, referindu-se la problema trupelor ruse din Transnistria, a fost de părere că, avînd în vedere cele mai recente evoluții regionale și internaționale, șansele de ieșire ale trupelor ruse acum sînt mai mici decît după Summitul OSCE de la Istanbul din 1999.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?