Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Moldova va micşora tarifele la serviciile oferite de instituţiile din domeniul infrastructurii calităţii

10 iun. 2013,, 12:29   Societate
2800 0
Foto : noi.md
Reforma instituţională a domeniului infrastructurii calităţii a fost încheiată cu succes.

Potrivit Agenţiei "Infotag", viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a menţionat că reforma a adus beneficii agenţilor economici prin micşorarea tarifului la serviciile oferite.

"Unul din obiectivele reformei instituţionale întreprinse a fost reducerea cheltuielilor suportate de agenţii economici în domeniu standardizării şi metrologiei. În acest scop a fost redusă lista serviciilor oferite contra plata de instituţiile infrastructurii calităţii mediului de afaceri. Astfel, agenţii economici vor beneficia de unele servicii gratuit, costul acestora va fi acoperit din bugetul de stat, iar cele care vor rămînea a fi contra plată vor fi efectuate la tarife rezonabile", a spus Calmâc.

Viceministrul a menţionat că Ministerul Economiei a finalizat elaborarea proiectului Hotărîrii Guvernului care prevede metodologia de calculare a viitoarelor tarife şi urmează să le prezinte spre aprobare Guvernului Republicii Moldova.

Conform angajamentelor asumate de către Republica Moldova în procesul de pregătire faţă de semnarea Acordului de liber schimb, Ministerul Economiei a lansat în anul 2012, reforma instituţională a domeniului infrastructurii calităţii. Astfel, în baza Întreprinderii de Stat, Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie au fost create două entităţi publice separate – Institutul Naţional de Standardizare şi Institutul Naţional de Metrologie.

Totodată, este reorganizat prin contopire şi Centrul de Standardizare şi Metrologie Bălţi cu Centrul de Standardizare şi Metrologie Ceadîr-Lunga, precum şi cu unele direcţii ale Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie. În rezultat este creat Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare (CMAC), cu statut de întreprindere de stat.

O altă acţiune întreprinsă a fost crearea în baza întreprinderii de stat Centrului de Acreditare în domeniul Evaluării Conformităţii Produselor a instituţiei publice Centrul National de Acreditare MOLDAC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?