X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni, restaurată dintr-un grant

7 iul. 2017,, 12:51   Societate
4729 0

După sute de ani în care a fost dată uitării, biserica "Adormirea Maicii Domnului" din oraşul Căuşeni va putea primi, din nou, enoriaşi.

Lucrările de restaurare a lăcaşului lăsat cîndva în paragină sînt în toi. De două săptămîni, specialiştii din Romînia muncesc pentru a readuce la viaţă monumentul de arhitectură, datorită unui proiect lansat anul trecut de Ambasada Statelor Unite în Moldova în comun cu Ministerul Culturii

Lucrările au început din altar, unde a fost deja restaurată pardoseala:

"Iată vedeţi bucăţile acestea de frescă? Cam toate au fost căzute şi au fost replantate ca un puzzle".

"Aici e necurăţat, aici a fost curăţat. Iar pe lacunile acestea de culoare cum sînt şi pe boltă şi peste tot o să intervenim cromatic".


Pentru ca pereţii bisericii să reziste mai mult, este folosită o soluţie specială.

"Eu biocidez, pregătesc zona contra atacului biologic. Apoi o să facă ceea ce face colegul, o să tivesc margina după ce termin de biocidat. Pentru mucegai şi fungi, acesta este rolul lul -Să ţină cît mai mult?- Da, distruge microorganismele", a explicat Ilaş Simina, estaurator.

Specialiştii lucrează cîte 12 ore pe zi pentru a finaliza lucrările cît mai repede:

"Obositor, sînt substanţe care sînt nocive, la un moment dat trebuie să mai ieşi afară."

sînt efectuate şi lucrări de infrastructură, nu doar de restaurare.

"Deocamdată se mai execută lucrări tehnice cu.. apeducte, canalizare, electricitate. Se aduce apă şi canalizare pînă în curtea bisericii şi lumina electric, reţelele electrice exterioare", a declarat Boris Gangal, autorul proiectului de restaurare, Boris Gangal.În proiect sînt implicaţi specialişti care au muncit la restaurarea Palatului Culturii din Iaşi. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este restaurată dintr-un grant în valoare de 150 de mii de dolari, oferit de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?