X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Acţionarii noi ai BC Moldova Agroindbank S. A. convoacă o adunare la 28 iunie

6 iun. 2013,, 12:58   Economie
7582 0
Foto: interakt.md
Acţionarii noi ai BC Moldova Agroindbank S. A. (MAIB) au anunţat convocarea adunării băncii la 28 iunie 2013.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă, de către Vitalie Cebanu, conducător al companiei Diarstamia Management Limited, care a achiziţionat 4,99% dintre acţiunile MAIB de la Factor Bank (Slovenia), în anul 2013.

Cebanu a spus că în calitate de nou proprietar al Moldova Agroindbank -ului, el este nevoit să recurgă la convocarea adunării pentru că conducerea "i-a ignorat tentativele de obţinere a documentelor financiare ale băncii, dar şi cele de a discuta, de a-l asculta, pur şi simplu, cine este şi care îi sînt viziunile asupra dezvoltării MAIB în continuare".

"Declar cu toată responsabilitatea că achiziţia a 51 880 de acţiuni ale băncii a fost una perfect transparentă şi legală. Tranzacţia a fost efectuată cu acordul absolut al vînzătorului şi al cumpărătorului", a subliniat Cebanu, atrăgînd atenţia la faptul că tranzacţia a fost aprobată de regulatorul pieţei din Slovenia.

Acţionarul nou consideră că conducerea MAIB a procedat incorect atunci cînd în loc de discuţia cu acţionarii noi a făcut declaraţia dură despre "atacul raider" asupra băncii. "La început a fost o scrisoare confidenţială de la BERD care nu se ştie de ce a ajuns în presă, după care chiar emitentul a lansat o declaraţie dură", a amintit Cebanu.

În opinia sa, modul în care conducerea MAIB s-a comportat cu noul acţionar a avut ca scop "neadmiterea convocării adunării şi a imixtiunii în administrarea băncii". Întrebat de reporterul agenţiei "INFOTAG" despre preţul la care Diarstamia Management Limited a achiziţionat cele 4,99% dintre acţiuni, Cebanu a răspuns că titlurile emitentului au fost cumpărate la preţul pieţei, stabilit la Bursa de Valori a Moldovei.

"Tranzacţia de cumpărare a pachetului de acţiuni ale MAIB de la banca slovenă s-a pregătit timp de opt luni, pînă a trecut o mulţime de verigi de control şi verificări în ţara vînzătorului, dar şi în R.Moldova. Banca slovenă, acţionînd pe teritoriul Uniunii Europene, a efectuat mi8nuţios banii cumpărătorului acţiunilor", a subliniat Cebanu.

Conform spuselor sale, imediat după achiziţia acţiunilor MAIB, Diarstamia Management Limited (înregistrată în anul 2012 în Cipru - n.r.) a anunţat în scris despre aceasta Banca Naţională a Moldovei, menţionînd că este dispusă să ofere toată informaţia necesară, dacă va fi nevoie.

Întrebat de "INFOTAG" de ce acţionarii noi au început cu cerinţele de "alegere a Consiliului nou, încetarea mandatului preşedintelui băncii şi alegerea conducătorului nou", Cebanu a răspuns că "banca nu a oferit documentele necesare şi refuza discuţia".

"Imediat cum am cerut în temei legal convocarea adunării, am fost acuzaţi de atac asupra băncii", a afirmat Cebanu, menţionînd că conducerea MAIB a ştiut din timp că slovenii îşi vînd acţiunile, pentru că Factor Bank şi-a comercializat pachetul la tender deschis şi orice doritor îl putea achiziţiona.

Managerul Diarstamia Management Limited a declarat că a procurat acţiunile MAIB cu scopul dezvoltării băncii, atragerii de investiţii în aceasta, în special, din ţări europene şi de la BERD cu care compania colaborează activ.

"Eu consider că 20 de ani în care MAIB este condus de acelaşi manager sînt un termen destul de mare. Manageri tineri şi eficienţi trebuie să vină la bancă", a mai spus Cebanu, adăugînd că MAIB "se mulţumeşte cu ceea ce a făcut încă acum 10 ani.

Acţionarul nou a atras atenţia la "salariile mici ale colaboratorilor" MAIB şi dividendele "exagerat de mari" pe care banca le achită regular. În opinia sa, banca trebuie să sporească considerabil salariile colaboratorilor şi abia după aceasta să aloce o parte din beneficiu pentru plata dividendelor către acţionari.

Conducătorul Diarstamia Management Limited speră că şi alţi acţionari vor veni la adunarea MAIB din 28 iunie, care vor discuta şi vor aproba "deciziile necesare pentru dezvoltarea băncii în continuare".

"INFOTAG" precizează: Acţionarii noi ai MAIB convoacă adunarea fără permisiunea Consiliului băncii, care anunţase anterior convocarea adunării generale pe 22 octombrie 2013.

Înainte ca acţionarii din Slovenia să-şi vîndă acţiunile, MAIB avea patru grupuri de acţionari: străin (26,7% dintre acţiuni), pachetul de acţiuni consolidat al colaboratorilor băncii, conduşi de preşedinta acesteia, Natalia Vrabie (33-36%), grupul de investitori de portofoliu cu pachete mici (23%) şi acţionarii minoritari - persoane fizice (11%). Cealaltă pare, în mărime de circa 7%, se află la trezoreria băncii. Banca a încheiat anul 2012 cu un beneficiu în valoare de 303 mil. lei, achitînd acţionarilor dividende în mărime de 150 lei pentru o acţiune. Cota de piaţă a băncii depăşeşte 20%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?