Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Verificarea alcoolemiei șoferilor în diverse țări

2 iul. 2017,, 02:00   Externe
2847 0

Limitele prezenței alcoolemiei continuă să rămînă subiect pentru discuții.

Dispute despre cît de mult alcool este admis să aibă în sînge conducătorului auto se duc permanent. Dezbateri fierbinți la nivel înalt au avut loc în urmă cu cîțiva ani, în anii 2010-2013, atunci cînd de la indicii admiși ne întorceam pentru un timp la legea „prohibiției alcoolului“, ca apoi să fie introdusă iar norma acceptabilă. Dar ce spune experiența mondială la acest subiect? Conducerea mașinii în stare de ebrietate face parte din categoria unor astfel de încălcări, abordarea cărora este foarte diversă în diferite țări. Nu, să conduceți beat nu este permis nicăieri, dar limitele admise, în majoritatea țărilor, sînt diferite.

Legea „prohibiției alcoolului“, a susținătorilor de „zero absolut“ face trimitere la țările în care, potrivit legii, nu trebuie să fie nicio particulă de alcool în aerul conducătorului auto. State unde funcționează Legea „prohibiției alcoolului“ sînt puține, dar totuși sînt. Uneori, acest lucru se datorează caracteristicilor naționale rigide, ca în EAU și Brunei. În Europa, nici un fel de cifre, cu excepția lui zero, nu sînt recunoscute, doar în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România mai există.

Poziția principială se datorează unui număr mare de contravenienți. Cu toate acestea, chiar și aici, există tendința de a construi un sistem flexibil al pedepselor. Spre exemplu, în România daca au fost depistate pînă la 0,8 g / l în sînge șoferul s-ar putea alege doar cu o amendă și cu posibila privare de permis, iar dacă indicele e mai ridicat riscă pedeapsa cu închisoarea, fiind admisă o abatere de pînă la 0,2 g / l.

Totuși chiar și cea mai riguroasă normă ia în considerație cel puțin o mică eroare a dispozitivului - nu există tehnică perfectă. Limita destul de strictă - de pînă la 0,2 g / l e stabilită în Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Norvegia, Suedia. Dintre principalele țări din afara Europei, cu o astfel de normă trebuie să menționăm China. Autoritățile locale au introdus gradația de la 0,2-0,8 g / l - amenda fiind de 1.000-2.000 de yuani și ridicarea permisului pentru șase luni, mai mult de 0,8 g / l - pînă la trei ani de închisoare și de pînă la cinci ani de mers pe jos.


Permisul de conducere poate anulat pe viață, în cazul în care șoferul în stare de ebrietate a provocat un accident rutier. Sînt cunoscute cazuri în care autorii în stare de ebrietate ai accidentelor rutiere au fost condamnați la moarte. De la 0,5, și mai mult în mod ciudat, dar cel mai mare indice permis de alcool în sînge îl au șoferii în țările dezvoltate, cu standarde ridicate de viață și nivel scăzut de accidente rutiere. Astfel, în aproape întreaga Europă, cu excepția țărilor amintite, șoferii care au nivelul de alcool de pînă la 0,5 g / l nu sînt amendați.

Un sistem bine pus la punct funcționează în Germania. Pentru începătorii cu experiență de pînă la doi ani, tinerii șoferi sub 21 de ani, și profesioniștii, în general, nu se fac excepții - numai indicele zero e acceptabil. Pentru restul - 0,5 g / l . Dar, în cazul unui accident va fi considerat vinovat șoferul cu 0,3 g / l, ceea ce reprezintă o circumstanță agravantă. Pînă la 1,1 g / l pedeapsa nu este foarte serioasă - 500 de euro și privarea de permisul de conducere timp de o lună. Mai mult decît atît dacă a avut indicele indicat mai sus, contravenientul va trebui să meargă pe jos un an, iar apoi să fie supus testului la alcoolemie și să dovedească în instanța de judecată că este o persoană adecvată.

În Marea Britanie și SUA conținutul maxim admis de alcool în aer e și mai mare de 0,8 ppm. Însă dacă e prins beat pedeapsa e pe măsură de severă.

În Regatul Unit amenda nu e limitată de nimic, mărimea acesteia este determinată de instanța de judecată. Există totuși circumstanțe atenuante, în special, cînd persoana e conștientă de gravitatea încălcării. Dacă conducătorului auto i-a fost suspendat permisul pentru șofat în „stare de ebrietate“ pentru mai mult de un an, acesta poate reduce această perioadă, în cazul în care se înscrie la un curs de reabilitare cu plată (de pînă la 250 lire sterline). Această posibilitate a fost introdusă de autorități în anul 2014.

La nivel global, în SUA norma de 0,8 ppm le este aplicată conducătorilor auto de peste 21 de ani. Dar anumite state au dreptul de a stabili propriile legi cu privire la acest subiect. Spre exemplu în California și într-o serie de alte state pentru conducătorii auto comerciali este stabilit indicele admisibil de 0,4 ppm. Amenzile variază foarte mult. De obicei, acestea variază de la suma de o mie de dolari pentru prima abatere. Iar în cazul unui accident rutier provocat de șoferul în stare de ebrietate pedeapsa poate fi și de pînă la 10 ani de închisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?