Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Uniunea Interpreților Profesioniști: Ne-a ajuns cuțitul la os

5 iun. 2013,, 15:47   Societate
4698 6
Foto : ipn.md
Uniunea Interpreților Profesioniști din Moldova își exprimă nemulțumirea față de decizia Curții de Apel, ce suspendă executarea deciziei CCA, care obligă audiovizualul să difuzeze 30% produs autohton. Nelly Ciobanu, Aura, Adrian Ursu, Nona Marian, Igor Sîrbu, Costi Burlacu, Corina Țepeș și alți interpreți cer președintelui țării și prim-ministrului ca muzica lor să fie difuzată în proporție de cel puțin 30%. Mai mult, aceștia speră că noul ministru al Culturii, Monica Babuc, îi va susține, iar Consiliul Superior al Magistraturii va revizui decizia luată. Retoric, artiștii se întreabă ce părere are Academia de Științe despre faptul că produsul național în limba de stat dispare?

Artiștii au făcut și un flashmob: au cîntat fals, fiecare în tonalitatea lui, melodia ”Și-așa-mi vine cîteodată, dorule”. ”Cîntăm fals, pentru că așa e și decizia – falsă!”, a replicat Adrian Ursu.

”În țările vecine, artiștii au o difuzare de 70%. Ei își ridică, în primul rînd, valoarea artiștilor autohtoni, apoi pe a celorlalți. Ne temem că produsul nostru național pur și simplu va dispărea. Vrem ca muzica noastră să fie privită și ascultată nu de la 24.00 noaptea, cînd toți dorm!”, a declarat Nelly Ciobanu, adăugînd că ”le era rușine să aducă problemele astea în fața presei”, dar acum nu mai pot tăcea.

Aura crede că ”30 la sută e un procent umilitor. Ar trebui să fie 50.” Interpreta s-a referit și la faptul că artiștii autohtoni cîntă la deschiderea concertelor pentru cei străini. ”Sîntem un fel de ”razogrev”, o umplutură, înainte ca să iasă alții.”

Adrian Ursu a fost mai categoric și a replicat: ”Decît 5 procente, mai bine deloc. Gata, ne-a ajuns cuțitul la os!”
Anterior, CCA a obligat audiovizualul, printr-o hotărîre din 22 decembrie 2012, să difuzeze produs autohton în orele de vîrf în proporție de 30%. Mai multe trusturi media însă au atacat această decizie în judecată, iar instanța, ca măsură de asigurare, a sistat decizia CCA și a emis o hotărîre prin Curtea de Apel, pe 25 aprilie 2013, prin care a suspendat executarea ei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?