Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experţi: Misiunea EUBAM în Moldova trebuie prelungită

27 iun. 2017,, 13:00   Politică
1961 0

Experţii consideră că Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM) trebuie prelungită. Ei s-au expus pe marginea acestui subiect luni, la prezentarea unui studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul".


Autorul studiului, fostul şef al Poliţiei de Frontieră Rosian Vasiloi a declarat că Misiunea EUBAM "a avut un succes mai mare cel aşteptat înainte de lansarea ei în 2005".

"Moldova şi Ucraina au condiţii de călătorie fără vize în UE, au semnate acorduri de asociere cu UE, au implementate strategii de management integrat al frontierelor, au servicii de frontieră reformate, care, în mare parte, corespund practicilor UE", a subliniat Vasiloi.

Potrivit lui, mai bine de zece ani Misiunea EUBAM a fost plenar implicată în activităţi de reglementare paşnică a conflictului transnistrean, în special în ultimii trei ani.

"Au fost implementate un set de măsuri de promovare a integrării economice a regiunii transnistrene în spaţiul constituţional al Republicii Moldova. Dacă în perioada anilor 2005-2012, pe an se înregistrau circa 100 de agenţi economici, în perioada anilor 2013-2016 se înregistrau pe an circa 200 de agenţi economici, iar numai în cinci luni ale anului 2017 au fost înregistraţi în cîmpul legal al Republicii Moldova 816 agenţi economici din regiunea transnistreană", se menţionează în studiu.

Potrivit autorului, "concluzia principală este că factorul economic singur îşi alege calea sigură, iar această cale este cea europeană".

"În ceea ce priveşte nivelul politic de reglementare, nu au existat semne vizibile de tendinţe pozitive, nici la nivelul încurajării autorităţilor de facto din regiunea transnistreană de a relua procesul de negociere în formatul "5+2", poate numai cu mici excepţii. Acum autorităţile naţionale sînt la etapa definitivării unei viziuni asupra politicilor de reintegrare, care urmează să fie prezentată ca proiect, în viitorul apropiat", a spus Vasiloi.

În opinia lui, Guvernul Republicii Moldova are o ocazie fără precedent de a identifica masuri şi acţiuni asupra viitorului Misiunii EUBAM, în contextul politicilor de securitate, apărare şi ordine publică.

"Realizările Misiunii şi ale partenerilor săi pot deveni, în viitor, şi mai impresionante, în cazul extinderii mandatului încă pentru doi ani, fie pot fi devalorizate treptat, dacă în acest an Misiunea îşi va încheia activitatea", a subliniat Vasiloi.

Misiunea EUBAM a fost lansată la 30 noiembrie 2005, la solicitarea comună a preşedinţilor Moldovei şi Ucrainei. Ea reprezintă un organ consultativ, tehnic, finanţat în întregime de Uniunea Europeană în cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat, mandatat să consolideze capacităţile de gestionare a frontierei ale partenerilor săi – serviciile vamale şi grăniceri, precum şi ale altor organe de drept şi de stat din Moldova şi Ucraina. Oficiul central al Misiunii se află la Odesa. De asemenea, organizaţia mai are şase oficii teritoriale de ambele părţi ale frontierei moldo-ucrainene. EUBAM vrea ca procedurile şi normele vamale din Moldova şi Ucraina să reflecte într-un final procedurile similare din UE. Frontiera moldo-ucraineană are o lungime de 1222 km, inclusiv 453 km pe porţiunea transnistreană, necontrolată de Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?