Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Miron Găgăuz consideră că Ucraina nu vrea să vadă pe teritoriul său trenurile modernizate din Moldova

4 iun. 2013,, 11:03   Politică
5670 0
Foto: puls.md
Colegilor din Ucraina nu le convine ca trenurile modernizate să circule din Chişinău spre Odesa cu locomotiva noastră – consideră fostul şef al Întreprinderii de Stat "Calea Ferată din Moldova", Miron Găgăuz.

Comentînd pentru Agenţia "Infotag" tergiversarea lansării garniturii modernizate pe cursa Chişinău-Odesa, el a spus că "direcţia Chişinău-Odesa întotdeauna a fost una problematică".

Găgăuz a menţionat că "administraţia drumurilor din Odesa şi anii precedenţi şi acum zece ani invoca motive tehnice, însă, de fapt, problema constă mai mult în politica financiară".

"Există o practică comună care presupune că atunci cînd locomotiva noastră este situată pe teritoriul unei alte căi ferate, aceasta este obligată să ne plătească pentru muncă. Atunci cînd activam eu, ni s-au pus condiţii drastice. Pentru a păstra cursa, am acceptat să nu înaintăm niciun fel de pretenţii. Aşa am circulat pînă în 2006 cînd a fost blocată circulaţia pe teritoriul Transnistriei", a spus fostul director.

De asemenea, el a comunicat că are o atitudine negativă faţă de modernizarea garniturilor vechi şi consideră că "de aceşti bani puteau fi cumpărate garnituri noi".

Potrivit Reprezentantului întreprinderii "Calea Ferată din Moldova", Daniela Jugănaru "cel de-al doilea tren modernizat urma să fie lansat pe cursa Chişinău-Odesa-Chişinău, însă părțile nu au ajuns la definitivarea unor detalii, inclusiv, costul biletelor".

Cel de-al doilea tren modernizat a venit din România pe 14 martie. Ca şi prima garnitură, aceasta este dotată cu climatizator, sistem automatizat de informare, Wi-Fi. Un vagon este de clasa I, încă unul de clasa a II-a şi trei vagoane de clasa a III-a. Trenul are capacitatea de 265 de locuri. În total, Întreprinderea "Calea Ferată din Moldova" va moderniza 5 trenuri la uzina Remar din Paşcani, România. Trei trenuri deja au venit în Republica Moldova.

Circulaţia trenului de pasageri pe cursa Chişinău-Odesa-Chişinău a început pe 1 octombrie 2010 după o pauză de 4 ani. Pînă atunci, circulaţia prin segmentul transnistrean a fost sistată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?