X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Premierului i se cere să extindă accesul la informaţia cadastrală

21 iun. 2017,, 17:49   Societate
2254 0

Accesul la datele din Registrul Bunurilor Imobile şi la informaţia grafică privind bunurile imobile ar trebui să fie extins prin completarea informaţiilor despre proprietarul imobilului şi istoricul tranzacţiilor din ultimii zece ani.

De această opinie este Centrul de Politici şi Reforme din Moldova (CPR Moldova).

Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Pavel Filip se menţionează că accesul liber la informaţiile detaliate oferite de Întreprinderea de Stat "Cadastru" "va creşte transparenţa şi va preveni corupţia la orice nivel".

"Munca jurnaliştilor de investigaţie, a instituţiilor de prevenire şi combatere a corupţiei, dar şi a Serviciului Fiscal de Stat va fi mai uşoară, iar interesul public va rezulta într-o presiune pozitivă de condamnare a corupţiei şi intereselor ascunse ale demnitarilor. De asemenea, astfel poate fi redus numărul cazurilor de escrocherie care au loc din cauza lipsei de transparenţă în acest domeniu. Iniţiativa este în concordanţă cu cele mai bune practici europene, fiind o măsură ieftină şi eficientă de prevenire a corupţiei", consideră activiştii civici.

În opinia lor, executarea acestei iniţiative poate fi realizată în maximum o lună, principalul lucru necesar fiind o decizie politică în acest sens, în numele transparenţei.

CPR Moldova aminteşte că în februarie 2013, "Cadastru" a lansat noul serviciu electronic – accesul la datele din Registrul Bunurilor Imobile şi la informaţia grafică privind bunurile imobile. Acesta pune la dispoziţia cetăţenilor informaţii privind suprafaţa, modul de folosinţă, valoarea estimată în scopul impozitării, tipul de proprietate, existenţa unor interdicţii sau notări asupra bunului imobil.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?