X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Candu: Acordul privind coaliția de guvernămînt și anexele sale nu au fost făcute publice

2 iun. 2013,, 12:27   Politică
3772 2
Foto: anagorea.com
Acordul, semnat de PLDM, PD și grupul liberalilor reformatori, încă nu a fost făcut public, pentru că este necesar să se introducă cîteva probleme tehnice suplimentare.

Documentul cu două anexe va fi publicat cel tîrziu luni, 3 iunie. Acest lucru a fost anunțat de către vice-președintele Parlamentului, democratul Adrian Candu, în cadrul emisiunii "Bună seara" de la postul public de televiziune.

Adrian Candu a menționat că negocierile privind acordul nu au fost atît de deschise cum s-ar fi dorit pentru a nu afecta procesul. Potrivit vice-președintelui Parlamentului, în cursul negocierilor, s-a ajuns la concluzia că fiecare parte va încerca să facă astfel de declarații încît să se pună în lumină pozitivă pe sine. "Negocierile nu au fost ușoare, dar sîntem multumiți de rezultat. Referitor la acord, acesta va fi făcut public, împreună cu anexele. Prima anexă vizează parlamentul, componența comisiilor permanente. A doua anexă vizează ministerele și structurile din subordinea guvernului", - a spus deputatul PDM.

La rîndul său, vice-președintele Parlamentului, deputatul PLDM Liliana Palihovici a explicat că, avînd în vedere probabilitatea manipulărilor și interpretărilor în societate, pentru a nu afecta procesul, nu s-au făcut declarații pe marginea negocierilor. "Participanții la negocieri de la bun început au avut în minte ideea unei coaliții. Încrederea a fost subminată în ultimii ani atît de mult, încît a o restabili în două săptămîni este imposibil. Cred că rezultatul acțiunilor în Parlament a pus bazele pentru reîntoarcerea încrederii", - a subliniat deputatul PLDM.

Analistul politic Anatol Țăranu a exprimat în cadrul aceleași emisiuni părerea că rezultatul negocierilor a corespuns așteptărilor multor oameni. "Ajungînd la un acord, i-ați făcut un cadou acestei țări. Transparența negocierilor ne interesează din punct de vedere al elaborării mecanismelor de excludere a intereselor oligarhice de la putere", - a spus A. Țăranu.

Jurnalistul Valentina Ursu a subliniat faptul că mass-media a vrut mai multă transparență, care a fost promisă, pentru că presa a fost capabilă să înțeleagă ceva numai în ultimele ore ale ședinței Parlamentului, atunci cînd au început alegerile în diferite posturi.

La rîndul său, analistul politic Corneliu Ciurea a menționat vizitele și mesajele oficialilor europeni, sugerînd că din partea lor au fost făcute apeluri și recomandări. Vorbind despre transparența negocierilor, analistul politic și-a exprimat convingerea că astfel de discuții nu pot avea loc în văzul tuturor.

În ziua de joi, 30 mai la Chișinău a fost votat guvernul Leancă. Igor Corman a fost ales președinte al Parlamentului, iar Adrian Candu și Oleg Bodrug – vice-președinți. Totodată au fost efectuate modificări în componența comisiilor parlamentare permanente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?