Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Experții estimează CÎT va dura actuala COALIȚIE

1 iun. 2013,, 16:24   Politică
1651 0
Foto: totul.md
Lupta şi concurenţa politică nu s-au încheiat prin învestirea noului guvern şi alegerea preşedintelui Parlamentului, însă există șanse ca acestea să fie înlocuite cu entuziasmul şi simţul construcţiei, care va duce la armonizarea relaţiilor în societate, crede analistul Viorel Cibotaru.

„Votul din Parlament a fost o victorie a raţiunii în ultimă instanţă şi a interesului naţional. Aceasta este absolut clar şi prevalează în evaluarea acestor evenimente. Este evident că s-a ajuns la un compromis deloc uşor, deoarece s-a schimbat configuraţia forţelor în Parlament”, a spus analistul.

Viorel Cibotaru spune că este îmbucurător faptul că presiunile negative care s-au exercitat nu şi-au făcut efetul. Analistul consideră că această situaţie a făcut ca cetăţenii Republicii Moldova să fie mult mai optimişti în legătură cu scopurile strategice şi integrarea europeană, modernizarea ţării şi atingerea unui alt nivel de trai la care aspiră oamenii.

Totuşi, sînt multe lucruri care urmează să fie testate, demonstrate. La fel trebuie demonstrată şi eficienţa Guvernului, care susţine depolitizarea instituţiilor. „Este un guvern bine cunoscut. Practic este acelaşi, dar care a fost mandatat cu noi aşteptări. Lumea învaţă din propriile greşeli. Aceasta se referă la politicieni şi demnitari din executiv”, a spus analistul.

Viorel Cibotaru a mai spus că în situaţia creată nu există un învingător şi nu există victime, există grupe de deputaţi care au mers unul cu altul. „Da, mulţi din ei rămîn a fi oligarhi, sînt corupţi, da au învăţat anumite lecţii şi se vor strădui să îndeplinească actul de guvernare şi angajamentele pe care le au faţă de parteneri”, a adăugat Viorel Cibotaru.

”Mă așteptam ca actuala componență a Executivului să fie modificată”

Trebuie să recunoaștem că sînt miniștri cu anumite probleme cu justiția din această cauză nu putem decît constata că noul Cabinet este rodul unui compromis politic foarte dificil, spune la RFI Corneliu Ciurea.

Potrivit comentatorului diplomatul Iurie Leancă, ales premier, trebuie să însușească arta ”bătutului cu pumnul în masă” pentru că un Cabinet de coaliție, pe lîngă calități diplomatice, are nevoie și de o duritate caracteristică mai mult estului, decît vestului.

”O nouă coaliție de guvernare doar pentru a trece puntea – Summitul de la Vilnius”

Corneliu Ciurea e de părere că acest Guvern nu a fost creat pentru ca să dăinuie.”A fost o coaliție făcută ad-hoc, în scopul înfrățirii și cu diavolul pentru a trece puntea, puntea fiind evident summitul de la Vilnius din toamnă. Din această cauză, adversarii care la un moment dat au ajuns la un conflict ce a atins cote paroxistice, au făcut un pas înapoi și au acceptat să conviețuiască încă o perioadă de timp. Eu nu cred că o asemenea coaliție poate să dureze un an și jumătate. Dacă va dura, va trebui să ne scoatem pălăriile în fața lor, susține Ciurea.

Comentatorul politic consideră că actuala Coaliție va rezista cel mult pînă în martie-aprilie anul viitor, atunci cînd R.Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, iar ulterior vor reizbucni scandalurile, conflictele și în ajun de alegeri vom avea din nou doar ruine politice.

”S-a făcut un efort enorm pentru a adapta cele două formațiuni politice, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat, pentru a le face compatibile una cu alta. Compromisul obținut este un rezultat major, chiar dacă sîntem sceptici privind funcționalitatea Guvernului pe termen mediu”, continuă expertul IDIS ”Viitorul”.

”Corupția - o problemă ce nu poate fi soluționată nici de noul Guvern”

În politică există metalimbajul care de multe ori spune inversul celor declarate de politicieni, spune Corneliu Ciurea. ”Atunci cînd premierul declară că va fi toleranță ”zero” față de actele de corupție, noi știm mijloacele de care dispune și înțelegem că el nu va face acest lucru. Centrul Național Anticorupție este controlat în continuare de Partidul Democrat, iar Iurie Leancă reprezintă Partidul Liberal Democrat. Trebuie să admitem că noul Cabinet nu are instrumentele necesare pentru a avansa în campania anti-corupție”, a mai menționat Ciurea.

Potrivit comentatorului politic, faptul că Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu sînt acum în umbră și în prima linie au ieșit alți reprezentanți ai formațiunilor demonstrează că noua Coaliție pentru guvernare pro-europeană este efemeră. ”În condițiile în care liderii partidelor nu se află în fruntea unei coaliții, înseamnă fie că nu pot, fie că nu-și doresc responsabilitatea pentru actul guvernării. Putem spune că avem un Guvern de sacrificiu și cei care sînt parte a Executivului și care se află în fruntea lui sînt persoane de sacrificiu”, conchide expertul moldovean.

Noua majoritate parlamentară este constituită din deputaţii PLDM, PDM şi cei din grupul Hadîrcă. Preşedinte al legislativului a fost ales democratul Igor Corman, iar premier este liberal-democratul Iurie Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?