X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Cîteva grădiniţe şi școli din Ungheni au trecut la încălzirea cu biomasă

20 iun. 2017,, 13:32   Societate
1854 0

Şapte şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au renunţat la încălzirea cu gaze şi cărbune în favoarea celei cu biomasă, care este livrată de un agent economic.

Consiliul raional Ungheni a primit un grant de 2,1 milioane de lei pentru lansarea PPP, din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Proiectului Energie şi Biomasă, agentul economic a preluat în gestiune cinci centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, a construit două noi sisteme de încălzire pe biomasă şi a realizat măsuri de eficienţă energetică la unele instituții beneficiare. Investiţia totală a agentului economic a fost de un milion de lei. Beneficiarii PPP Ungheni sînt şcolile din satele Bumbăta, Zagarancea, Valea Mare, Sculeni, Hîrcești şi grădiniţele din satele Florițoaia Veche şi Condrătești.

„La început toate schimbările sînt văzute mai reticent, dar pe parcursul acestui sezon de încălzire managerii instituțiilor s-au convins că au doar de cîștigat de pe urma parteneriatului. Cele şapte instituții au primit agent termic la timp, conform condițiilor stabilite de contract și la un preț rezonabil, costul unei gigacalorii fiind de 750 de lei față de 1400 de lei pentru gaz”, spune partenerul privat Victor Vorobiov.

Irina Bodrug, directoarea Gimnaziului din satul Hîrcești, a spus că în gimnaziul din localitate vin copii din trei sate alăturate și iarna era foarte greu, copiii veneau înghețați de pe drum, dar nici la școală nu erau condiții să se încălzească, astfel că stăteau îmbrăcați. „Acum, în schimb, avem o temperatură confortabilă, o frecvență foarte bună. Chiar aș spune că, odată cu creșterea temperaturii în sălile de studiu, au crescut și rezultatele școlare. S-a micșorat și numărul de îmbolnăviri”, menționează Irina Bodrug.

Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 10 ani. Ulterior, centralele termice vor deveni proprietatea Consiliului raional Ungheni.

Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de Parteneriat Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani: 2015-2017 și are un buget total de 9,41 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?