X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Planul lui Poroșenko de a încheia operațiunile în Donbass, aflat de presă

20 iun. 2017,, 01:00   Externe
4788 0

Administrația Președintelui Ucrainei elaborează un plan nou pentru Donbass, care prevede încheierea operațiunii antiteroriste (OAT) și „reintegrarea pașnică” a teritoriilor separatiste, scrie Kommersant, cu referire la sursele sale. Autorii documentului sînt dispuși chiar să modifice statutul juridic al „teritoriilor ocupate”.

Faptul că proiectul de lege cu privire la „reintegrarea teritoriilor ocupate ale Donbassului” urmează să fie adoptat în viitorul apropiat, a fost comunicat la finele săptămînii trecute chiar de către președintele Poroșenko în cadrul unei vizite în raioanele regiunii Donețk controlate de Kiev. Potrivit sursei publicației din cadrul Radei, deputații ar putea purcede la examinarea documentului deja săptămîna curentă, atunci cînd Petro Poroșenko va pleca într-o vizită în SUA. Experții explică acest lucru printr-o „tentativă a autorităților Ucrainei de a corespunde doleanțelor unuia dintre grupurile de influență de la Washington”.

Prima încercare a fost întreprinsă de către autoritățile ucrainene în luna septembrie a anului trecut, cînd, pe fundalul noii înțelegeri privind încetarea focului la Donbass, guvernul ucrainean a aprobat Strategia de restabilire a păcii „pe teritoriile temporar ocupate”.

Astăzi, Kievul intenționează să întreprindă o nouă încercare de a intra în contact cu „regiunile rebele”, demonstrîndu-le beneficiile aflării lor în componența Ucrainei. În acest scop, pentru populația „raioanelor separate ale regiunilor Donețk și Lugansk” controlate de Kiev sînt prevăzute „un șir de înlesniri și facilități”. În plus, potrivit noului proiect de lege, se prevede să se ușureze ordinea de obținere de către locuitorii RPD și RPL autoproclamate a pensiilor ucrainene, să se stabilească comerțul între „raioanele separate” și teritoriile subordonate Kievului, să se micșoreze restricțiile asupra volumului de mărfuri transportate de mașinile care traversează linia de demarcare – actuala restricție care constituie 50 kg pentru un autovehicul va fi majorată pînă la 180 de kg.

Încă o măsură prevăzută de noua lege este încheierea operațiunii antiteroriste. În locul ei, în zona de lîngă front din regiunile Donețk și Lugansk se propune instituirea stării de război.


Principala intrigă o constituie teritoriile cuprinse de această stare. Potrivit unei surse apropiate administrației președintelui Ucrainei, o decizie finală încă nu a fost adoptată, dar, cel mai probabil, în listă vor fi incluse astfel de orașe, precum Mariupol, Kramatorsk, Slaveansk, Avdeevka și Mariinka, controlate de Kiev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?