Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Fumatul ucide de 4 ori mai mult decît accidentele de circulaţie (VIDEO)

31 mai. 2013,, 11:10   Societate
4157 1
Foto: automarket.ro
Anual, pe 31 mai, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății este marcată Ziua mondială fără tutun. Cu acest prilej, în toată lumea, inclusiv în R. Moldova, sînt organizate diferite acțiuni menite să informeze fumătorii privind riscurile la care se expun, informează Ministerul Sănătății.

Specialiștii în domeniu susțin că afecţiunile foarte grave care constituie în momentul de faţă importante cauze de morbiditate în lume sînt condiționate de abuzul de tutun. Pe termen scurt, fumatul afectează ritmul inimii, tensiunea arterială, dinţii, naso-faringele, laringele, ochii, iar pe termen lung pot apărea tuse, expectoraţie, respiraţie greoaie, dureri toracice, bronşite cronice, boli cardiovasculare, boli digestive și diferite forme de cancer.

Fumatul mai dăunează gravidităţii şi nou-născuților, poate provoca avort spontan, malformaţii, naşteri de copii morţi, distrofici cu handicap psihic şi fizic. Complicaţii la naştere, ruptura prematură a membranelor, placenta praevia, pielonefrita – aceste afecțiuni sînt mai frecvente în cazul gravidelor fumătoare.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la cel care fumează, ele se răsfrîng dramatic şi asupra celor din preajmă. Doar 15% din fumul de ţigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putînd pătrunde în plămînii celor din jur. Fumatul este responsabil pentru 75% din infarcte la fumătorii cu vîrsta sub 50 ani şi pentru 30% din decesele cauzate de diferite forme de cancer.

O anchetă realizată în vederea estimării prevalenţei tabagismului printre contingentele de populaţie din Republica Moldova denotă faptul că circa 60-65 la sută din populaţie fumează. În ceea ce priveşte prevalenţa fumatului în rîndul diferitelor grupe de populaţie se constată că ponderea bărbaţilor este de 40-45 la sută, iar a femeilor – de 18-20 la sută.

Fumatul este cel mai răspîndit în statele în curs de dezvoltare – în acestea se înregistrează 84% din fumători. Statistica OMS arată că numărul estimat al fumătorilor în lume se ridică la 1,1 miliarde, din care 800 de milioane – în ţările în curs de dezvoltare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?