X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dealeri: BNM nu vrea să aprecieze leul mai mult

15 iun. 2017,, 18:20   Economie
2379 0

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a început să cumpere activ valută, dar nu doreşte să se aprecieze leul mai mult de 18,2 MDL:.

Refuzul de a cumpăra euro şi dolari ar fi dus în continuare la aprecierea monedei naţionale, fapt ce îi alarmează pe exportatori, dar îi mulţumeşte pe importatorii care nu doresc să scadă preţurile la mărfurile importate.

Participanţii profesionişti ai pieţei valutare susţin că se atestă o activitate mai mare a dealerilor BNM, care au început să cumpere mai intens valută.

„În pofida datelor statistice, care arată că în primele cinci luni ale anului curent importurile în Moldova s-au majorat, activitatea importatorilor este slabă. După volumul procurărilor de valută, nu putem spune că au un business activ. Iar oferta de valută pe piaţă este cu mult mai mare decît volumul cererilor de cumpărare", menţionează dealerii.

Potrivit unui dealer bancar, în prezent "totul se află în mîinile autorităţii de reglementare".

"Dacă va înceta să cumpere excedentul de dolari şi euro pe piaţă, desigur că leul iarăşi se va aprecia. Dar paradoxul situaţiei constă în faptul că, în pofida cursului de apreciere a monedei naţionale, preţurile stau pe loc, deşi logic ar fi să scadă, căci importul se ieftineşte", a spus interlocutorul agenţiei.

Potrivit lui, pentru business şi pentru specialişti este clar că preţurile în echivalent valutar nu scad, iar în unele cazuri chiar se majorează puţin.

Întrebaţi despre prognoza dealerilor referitoare la cursul leului pînă la sfîrşitul lunii iunie şi în prima jumătate a lunii iulie, dealerii nu văd semnale de înviorare în rîndul importatorilor, care ar cumpăra mai intens valută pentru a-şi asigura volumul de import al producţiei.

"În mare parte, totul se bazează pe tactica de curs a regulatorului, în special, pe limita de curs pe care BNM nu va permite leului să o depăşească. Dar banca nu îşi poate permite să-şi completeze rezervele valutare în volume mari din cauza lichidităţii în creştere în sistem", spun participanţii pieţei, menţionînd că problema ar putea fi rezolvată de sectorul real al economiei prin absorbţia unor resurse de credit mari.

În opinia dealerilor, dacă portofoliul de credite va înceta să scadă şi se va majora, atunci BNM va putea acţiona pe piaţa valutară chiar şi în condiţiile unei lichidităţi mari.

"Lichiditatea la nivelul de 50% şi mai mult este un fenomen anormal, care nu se poate menţine pentru o perioadă de lungă durată în sistemul bancar", susţin dealerii, care presupun că spre toamnă portofoliul de credite ar putea începe să crească.

Pentru joi, 15 iunie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului: 18,2056 MDL: şi 20,3993 MDL:1 euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?