Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

SUA au recomandat Ucrainei să soluționeze în OMC litigiul comercial cu Moldova

30 mai. 2013,, 12:15   Economie
2448 1
Foto: geopoliticalmonitor.com
Camera de Comerț Americană a recomandat Ucrainei să apeleze repetat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru soluționarea problemei legate de livrarea producției în Republica Moldova. Potrivit presei de la Kiev, Camera de Comerț Americană din Ucraina a declarat că, din cauza taxei de mediu discriminatorie introdusă de Moldova față de importatorii producției în ambalaj din plastic și tetra-pack (de la 0,53 pînă la 2 hrivne pentru un ambalaj), întreprinderile ucrainene (în special producătorii de băuturi), în anul 2012, au suportat cheltuieli suplimentare de 3,7 mil. dolari.

Potrivit Camerei de Comerț Americane, achitarea taxei de mediu influențează negativ formarea prețurilor la producția de import, iar aceasta înlătură treptat băuturile produse în Ucraina de pe piața Moldovei și frînează potențialul de export ucrainean. Potrivit comunicatului emis de Camera de Comerț Americană, măsurile anterioare privind soluționarea acestei probleme, inclusiv crearea grupului de lucru pentru soluționarea litigiului comercial moldo-ucrainean în cadrul OMC și consultările bilaterale după acordul Kievului de a înceta acest litigiu, nu s-au soldat cu rezultate.

În acest context, Camera de Comerț Americană a menționat că litigii similare între Georgia și Armenia au fost soluționate anume cu ajutorul grupului de experți de pe lîngă OMC și a recomandat Ucrainei să procedeze la fel, pentru a-și restabili pozițiile pe piața din Moldova.

Amintim că producătorii ucraineni declară că din cauza taxei de mediu aplicată în Moldova la importul de băuturi în ambalaj din plastic și tetra-pack ei nu pot concura cu producătorii locali și sînt nevoiți să reducă livrările.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?