X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

NASA a creat un concept inedit de rover marțian (VIDEO)

14 iun. 2017,, 00:30   Ştiinţă şi IT
3138 0

Probabil că dintre toate mașinile care au apătut într-un film SF Batmobilul – automobilul deținut de către super-eroul Batman – este cel mai cunoscut.

După cum arată dailymail.co.uk, NASA a creat un rover care seamănă destul de mult cu Batmobilul și prezintă un aspect demn de filmele science-fiction. După unele aparențe, e destinat explorării planetei Marte și făcut să transporte astronauții în locuri în care n-a mai călcat picior de om. Dar… aparențele înșală adesea!

Vehiculul NASA dispune de șase roți, este confecționat din fibră de carbon și aluminiu și pus în mișcare de energia solară. Poate transporta patru persoane și este prevăzut cu un laborator portabil. Deși s-a speculat că a fost produs pentru exploararea suprafeței lui Marte, futuristul vehicul nu va părăsi Terra. Scopul lui e altul, după cum se va vedea!

Roverul este lung de 8,5 metri, lat de 4 și înalt de 3,4 m. Cîntărește circa 2250 kg, iar motorul lui este pus în mișcare de acumulatori încărcați de panouri solare. La nevoie, poate atinge 95-110 km/h. Roțile lui sînt destul de mari, avînd 1,3 metri înălțime și 0,75 lățime. Finanțarea proiectului nu a fost asigurată din bugetul NASA, ci de la o companie privată din SUA.


Vehiculul este proiectat să se separe în două segmente. Partea din spate este un laborator mobil, în vreme ce zona frontală este o cabină de pilotaj concepută pentru activități de recunoaștere. Secțiunea de laborator poate fi detașată și lăsată să facă cercetare autonomă, într-un mediu străin.

Originalul vehicul nu va atinge niciodată solul de pe Planeta Roșie. În schimb, va călători prin SUA, în vederea realizării unui program educațional, prin care publicul american va fi informat asupra explorării spațiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?