Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4026

Cîți bani vor fi cheltuiți pentru realizarea Strategiei de dezvoltare regională

9 iun. 2017,, 12:10   Economie
1776 0

Peste 7 miliarde de lei vor fi investiți în implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020, aprobate de Guvern, relatează NOI.md.


Documentul a fost elaborat în baza a trei obiective specifice: asigurarea accesului la servicii și utilități publice calitative, asigurarea creşterii economice sustenabile în regiuni şi îmbunătățirea guvernanţei în domeniul dezvoltării regionale. Prin realizarea acestora, Guvernul intenționează să asigure dezvoltarea echilibrată şi durabilă în toate regiunile de dezvoltare ale Moldovei.


Acţiunile prevăzute în Plan sînt orientate spre dezvoltarea infrastructurii de importanţă regională şi locală, a principiilor de regionalizare a serviciilor publice în domeniul gestionării deşeurilor solide, alimentării cu apă şi canalizare, conceptualizarea reţelei de centre urbane.


O atenţie sporită este acordată consolidării şi dezvoltării economiei regionale, a infrastructurii turistice în regiunile de dezvoltare, precum şi consolidării cadrului instituţional şi a potenţialului administrativ. De asemenea, Planul include acţiuni de optimizare a sistemului de monitorizare şi evaluare a implementării Strategiei naţionale de dezvoltare regională pentru anii 2016-2020.


Astfel, partea majoră a bugetului va fi delegată spre dezvoltarea infrastructurii drumurilor regionale și locale – 1,945 miliarde de lei, precum și spre sporirea eficienței energetice a clădirilor publice – 469,1 milioane de lei.



Drept o altă ramură prioritară a fost numit turismul. 146,7 milioane de lei sînt destinați implementării proiectelor de dezvoltare a serviciilor de turism. Totodată, pentru dezvoltarea, modernizarea și/sau crearea infrastructurii de gestiune a deșeurilor solide vor fi cheltuiți 109,72 milioane de lei.


Finanțarea acțiunilor în cadrul Planului va fi efectuată din contul și în limita mijloacelor financiare, aprobate anual în bugetul public național, precum și din contul altor surse legale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?