X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Parlamentul de la Kiev stabilește drept prioritate a politicii externe integrarea Ucrainei în NATO

8 iun. 2017,, 23:00   Externe
4239 4

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat joi o lege care stabilește integrarea Ucrainei în NATO drept una dintre prioritățile de politică externă ale țării, după ce guvernul de la Kiev a renunțat în urmă cu trei ani la statutul de neutralitate militară al Ucrainei, informează EFE.

Proiectul de lege, care pune bazele convergenței Ucrainei cu țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, a fost aprobat cu votul a 276 de deputați din totalul de 450.

''În sfîrșit, Rada Supremă a avut curajul să reia calea aderării la NATO fără niciun fel de scuze legate de nevoia de a îndeplini criteriile'' necesare în cadrul acestui demers, a declarat în timpul sesiunii plenare deputatul Boris Tarasiuk din Batkivșcina (Patria, partidul fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko).

Statutul de neutralitate adoptat de Ucraina în timpul fostului președinte Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere, ''s-a dovedit ineficient în garantarea securității statului în fața presiunilor și agresiunii externe'', se menționează în textul proiectului de lege, într-o aluzie la Rusia, notează EFE.

Autoritățile de la Kiev spun că vecinul lor de la est este ''un stat agresor'' care îi sprijină cu arme, bani și trupe pe rebelii separatiști care controlează ample teritorii în regiunile din estul țării, Donețk și Lugansk, care se învecinează cu Rusia.


''Politica de neutralitate s-a dovedit a fi o trădare, deoarece cîtă vreme a fost în vigoare, sistemul nostru de securitate și apărare a fost distrus'', a scris pe contul ei de Facebook deputata Irina Friz, coautoare a proiectului de lege.

Ucraina a renunțat în decembrie 2014 la statutul său de nealiniere militară, după anexarea Crimeii de către Rusia și izbucnirea rebeliunii proruse din estul țării, scrie EFE, care adaugă că, în ciuda dorinței guvernului ucrainean, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și mai multe țări membre ale organizației au exclus integrarea rapidă a Ucrainei în Alianță. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a dat asigurări că autoritățile ucrainene vor organiza un referendum pentru a întreba populația dacă este de acord cu aderarea țării la NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?