X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Expert: Posesorii de automobile vor fi obligați să schimbe documentele

8 iun. 2017,, 09:32   Societate
2153 0

Expertul în economie Sergiu Ungureanu susține că sub incidența noilor prevederi ale legii în curs de adoptare care reglementează eliberarea și funcționarea permisului de conducere vor cădea 60 la sută dintre proprietarii de automobile care vor fi obligați să schimbe documentele vechi pe altele noi, în ciuda faptului că nimeni din UE nu insistă asupra acestui lucru.

Economistul a menționat că Guvernul ar putea merge pe o cale mai simplă și ieftină, obligînd proprietarii de automobile să treacă un examen medical o dată la fiecare cinci sau zece ani, fără a înlocui, totodată, permisul de conducere.

„Avem baze de date electronice, care sînt ușor de verificat, și poliția foarte repede îi poate identifica pe cei care nu au trecut controlul medical, dar nu, s-a decis să se anuleze permisul, iar acest lucru îi vizează pe 60 la sută dintre conducători auto”, a spus Ungureanu în studioul postului de radio Sputnik Moldova. Potrivit interlocutorului, înlocuirea permiselor de conducere vechi cu cele noi este asociată cu multe probleme.

În primul rînd, a menționat interlocutorul, în noile permise nu mai sînt simple categoriile A, B sau C. Aici se aplică o clasificare mai detaliată - A1, A2, B1 sau B2.

În acest sens, nu este clar modul în care vor fi atribuite aceste categorii fără ca proprietarii de automobile să susțină din nou un test. Sergiu Ungureanu nu a exclus faptul că șoferii vor fi obligați nu numai să treacă din nou un examen medical, dar și să susțină repetat testul auto, care este asociat cu multe riscuri. În al doilea rînd, expertul se teme că, în acest caz, șoferii vor cădea în capcana corupției, deoarece nu toată lumea va putea face față noilor condiții de testare mai sofisticate. „Șoferii care doresc să-și actualizeze permisul în orice moment riscă să cadă în plasa schemelor de corupție în cazul în care se ajunge la o reexaminare și așa mai departe. Aici apare o zonă pentru manevre și manevrele vor fi foarte mari. Statul nostru nu are nicio idee cum se fac banii într-o economie sănătoasă, ci cum să scoată banii din populație”, a adăugat el.


Interlocutorul studioului de radio Sputnik Moldova a dezaprobat declarațiile oficialilor care susțin că înlocuirea permisului de conducere fără termen cu cele noi este o condiție a partenerilor europeni.

„Nimeni nu ne forțează, nu ne obligă, nu există niciun punct în Acordul de asociere RM-UE care ne-ar obliga să schimbăm documentele”, a rezumat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?