X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Adunarea Parlamentară Euronest va discuta despre problemele "Parteneriatului estic"

28 mai. 2013,, 12:28   Societate
2390 0
Foto: armradio.am
Sesiunea a treia a Adunării Parlamentare Euronest îşi începe lucrările marţi la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, citat de agenţia "Infotag", parlamentarii europeni împreună cu colegii din "Parteneriatul Estic" (PE) – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina – vor examina chestiuni de securitate generală şi regională, comerţ, cooperare în domeniul energetic şi în combaterea sărăciei, dar şi vor discuta despre mesajele politice pentru viitorul summit al PE de la Vilnius.

Şedinţa va fi deschisă de vicepreşedintele Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, care a vizitat recent Moldova. De asemenea vor veni cu mesaje copreşedinţii adunării, Kristian Vigenin (Bulgaria) şi Boris Tarasiuk (Ucraina), dar şi comisarul pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Stefan Fule.

Tot pentru prima zi a sesiunii a fost preconizat discursul parlamentarului moldovean Veaceslav Ioniţă, care este coraportorul Comitetului Euronest pentru integrare economică, apropierea normelor juridice şi convergenţa cu politica UE. Ioniţă se va pronunţa pe marginea proiectului de rezoluţie privind apropierea legislaţiilor naţionale ale ţărilor PE de legislaţia UE în domeniul economiei.

La sesiune urmează să aibă loc dezbateri şi pe marginea proiectelor de rezoluţii privind securitatea energetică în contextul aspectelor pieţei energetice şi ale armonizarea între ţările partenere ale Parteneriatului Estic şi ţările UE; privind combaterea sărăciei şi a izolării sociale în ţările Parteneriatului Estic.

Delegaţia Belarusului nu a fost invitată la reuniune, deşi ţara respectivă este membră a PE. Uniunea Europeană nu recunoaşte Adunarea Naţională a acestui stat drept parlament ales democratic. În loc de aceasta, la Bruxelles au fost invitaţi reprezentanţi ai opoziţiei prooccidentale care pledează pentru apropierea Belarusului de UE şi pentru revizuirea relaţiilor de aliat cu Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?