Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Experţii despre expulzarea diplomaţilor din Moldova

1 iun. 2017,, 09:18   Politică
6743 14

Experţii susţin că "răspunsul simetric" al Rusiei la expulzarea diplomaţilor din Moldova este o practică internaţională obişnuită

Directorul Institutului pentru Politică Eficientă, Vitalii Andrievschii, a spus că aceasta este o practică internaţională obişnuită, cînd ţările iau măsuri similare de răspuns.

"Deşi, de exemplu, într-o situaţia similară cu SUA, cînd americanii au expulzat 35 de diplomaţi ruşi în ajunul anului 2017, Kremlinul nu a răspuns în mod similar. Probabil, pentru că Moscova îşi punea atunci speranţe mari în noul Preşedinte Donald Trump. Se pare că în privinţa Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, Rusia nu mai are speranţe", a spus el.

Potrivit lui, Chişinăul şi Moscova trebuie să stabilească o nouă etapă a relaţiilor.

"Consider că ar fi bine să nu ne agăţăm de acest incident şi în nici un caz să nu pornim un război diplomatic, făcînd din ţînţar armăsar", a spus Andrievschii, care a amintit că în cadrul CSI a existat o înţelegere între ţări "de a nu se spiona una pe alta".

Fostul viceministru de Externe al Moldovei, politologul Valeriu Ostalep, consideră că măsurile Rusiei în privinţa Moldovei nu se vor limita la expulzarea a cinci diplomaţi.

"Acesta a fost pur şi simplu o măsură standard de "răspuns simetric", folosit în practica diplomatică din întreaga lume. Dar vor mai fi şi alte măsuri, căci arsenalul diplomatic este foarte mare. Moldova este foarte sensibilă la politica rusă, la piaţa rusă. Aşa că reacţia Rusiei va continua, iar relaţiile moldo-ruse se vor înrăutăţi", a comunicat Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?