X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Idis "Viitorul": SUA şi UE trebuie să aibă drepturi depline de mediatori

31 mai. 2017,, 10:11   Politică
2286 5
Formatul de negocieri "5+2" ar trebuie modificat, astfel încît statul SUA şi UE să fie schimbat din observatori în mediatori cu competenţe depline în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, consideră experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul".

Potrivit agenţiei INFOTAG, în studiul "Riscuri de securitate şi apărare în contextul reglementării", lansat marţi, se menţionează că "în toţi aceşti 26 de ani de după independenţă, orice iniţiativă de rezolvare a conflictului transnistrean se solda cu eşec".

"În ultimul timp a crescut numărul aplicaţiilor militare în stînga Nistrului. Numai în perioada 6-28 aprilie au avut loc şase aplicaţii, cu participarea infanteriştilor, tancurilor, unităţilor de destinaţie specială. Numărul mare al aplicaţiilor militare, care costă resurse financiare importante, este răspunsul la iniţiativa autorităţilor moldoveneşti de a organiza puncte vamale comune la frontiera moldo-ucraineană. Trupele din regiune între anii 2010-2014 şi-au consolidat armamentul din dotare, iar în prezent dispun de tehnică şi echipament de ultimă oră, iar pretinsele autorităţi de la Tiraspol alocă pentru apărare 20% din totalul cheltuielilor", a explicat autorul studiului, Rosian Vasiloi.

El a oferit un şir de recomandări de soluţionare a diferendului transnistrean, principala fiind intensificarea dialogului cu partenerii cu privire la înlocuirea aşa-zisei misiuni militare de pacificare unilaterală cu o misiune internaţională cu statut civil poliţienească, cu un mandat clar definit.

Potrivit directorului IDIS Viitorul, Igor Munteanu, "în 2017 a apărut o oportunitate a politicii de reintegrare prin instituirea punctelor de control comun cu Ucraina pe segmentul transnistrean.

"Autorităţile Republicii Moldova trebuie să depăşească fragmentarea decizională la elaborarea si implementarea politicii de reintegrare teritorială a ţării. Tolerarea acestei probleme poate servi multor interese, dar nu şi celui naţional", a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?