X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Expert-Grup: În 2013, pagubele provocate de neîndeplinirea recomandărilor Curţii de Conturi s-ar putea estima la 1 mld. lei

21 mai. 2013,, 17:33   Societate
2985 0
Foto: tribuna.md
În 2013, pagubele provocate de neîndeplinirea recomandărilor Curţii de Conturi s-ar putea estima la 1 mld. lei. Asta în condiţiile în care nu vor fi implementate mecanisme care să stabilească realizarea obligatorie a recomandărilor făcute de Curtea de Conturi. Despre acest lucru a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, autorul studiului "Cît ne costă neglijenţa instituţională", Tatiana Sava, cercetător economic din cadrul centrului Epert-Grup.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ea a comunicat că, anul trecut, "preţul neglijenţei instituţionale a fost de 568,2 mil. lei, iar în 2011 – de 375 mil. lei".

"Anual se atestă o creştere a prejudiciului cauzat statului şi care este scos la iveală de către Curtea de Conturi. De asemenea, s-a redus numărul dosarelor penale iniţiate în baza materialelor Curţii de Conturi. Respectiv, a scăzut şi numărul dosarelor care au ajuns în judecată. În perioada 2006-2011, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost trasă la răspundere", a comunicat expertul.

Sava a remarcat că "pentru eliminarea unor astfel de consecinţe, este necesar ca pe viitor, fiecare persoană responsabilă de comiterea neregularităţilor depistate de Curtea de Conturi să fie trasă la răspundere".

"Toate dosarele expediate în organele de drept trebuie să aibă o finalitate. În cazul în care se refuză intentarea unui dosar penal este necesar ca organele competente să-şi argumenteze refuzul", a spus ea.

În opinia expertului, "de faptul că cele mai multe recomandări ale Curţii de Conturi nu sînt respectate se face vinovat Guvernul şi Parlamentul".

Consultantul Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Svetlana Sagaidac, a remarcat că membrii comisiei caută soluţii în ceea ce priveşte sporirea gradului de responsabilitate şi monitorizare a implementării recomandărilor Curţii de Conturi".

"Comisia pregăteşte un raport special pe marginea acestei chestiuni, care va fi prezentat în luna iunie. Recomandările vor fi înaintate Parlamentului, care va trebui să decidă asupra modalităţilor de sporire a eficienţei şi îndeplinirii recomandărilor Curţii de Conturi", a spus ea.

Reprezentantul Centrului Naţional Anticorupţie nu a fost de acord cu poziţia centrului Expert-Grup în ceea ce priveşte iresponsabilitatea organelor de drept pe marginea acestei chestiuni.

"Dosarele nu sînt iniţiate, pentru că nu întotdeauna sînt indicate toate părţile", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?