X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Dodon a menționat creșterea impresionantă a exporturilor moldovenești în Rusia

22 mai. 2017,, 16:50   Economie
2248 1

La întîlnirea de la Istanbul cu premierul rus, Dmitri Medvedev, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre creșterea impresionantă a exporturilor moldovenești în Rusia în acest an, care au constituit, în total, în trimestrul I al anului 2017 42%, iar la unele poziții importante din sectorul agricol a fost înregistrată creșterea livrărilor producției de 5-7 ori, transmite NOI.md.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului Rusiei, președintele RM a menționat că aceasta este prima sa întîlnire de lucru cu prim-ministrul FR și i-a mulțumit în numele țării noastre pentru pașii concreți făcuți de către Federația Rusă de la începutul acestui an.

Igor Dodon a spus că pe pozițiile asupra cărora s-a convenit la întîlnirea cu președintele rus, Vladimir Putin, la începutul lunii ianuarie, Chișinăul și Moscova au înregistrat progrese serioase: atît în ce privește exporturile, cît și în politica de migrație.

„Deja există rezultate concrete. În primele trei luni ale acestui an exporturile din Moldova către Federația Rusă au crescut cu 42%. Iar unele poziții de mărfuri care prezintă interes sporit pentru noi, din complexul agroindustrial - vin, mere - a fost înregistrată o creștere de cinci-șapte ori”, a subliniat șeful statului moldovenesc.

De asemenea, el a exprimat recunoștința pentru asistența oferită imigranților moldoveni, menționînd că au existat cîteva etape ale legalizării imigranților Moldovei în Federația Rusă, iar cîteva zeci de mii au reușit să se legalizeze. Ultimul termen limită a fost pînă pe 12 mai. „Vă mulțumim foarte mult pentru acest ajutor din partea cetățenilor noștri“, a subliniat Igor Dodon.


La rîndul său, Dmitri Medvedev a spus că s-a întîlnit cu președintele Republicii Moldova recent, la Moscova, cu ocazia Zilei Victoriei, iar întîlnirea de lucru cu el are loc pentru prima dată în cadrul Summitului Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră la Istanbul.

Premierul rus a spus că aceasta este o ocazie bună de a verifica ora, sincronizînd ceasurile, ca să poată fi observat atît procesul de evoluare a acordurilor șefului statului moldovenesc cu președintele FR, cît și dezvoltarea cooperării economice, în general.

„Vă vom spune sincer, în ultimii ani au existat multe probleme, iar acum s-a ivit posibilitatea de a merge mai departe, încercînd remedierea acestor sau altor probleme, care au apărut. Haideți să discutăm ce pași să întreprindem, pentru a soluționa inclusiv problemele sistemice acumulate în relațiile dintre țările noastre în ultima perioadă. Speram să le putem rezolva pe viitor“, a declarat Dmitri Medvedev.

Serviciului de presă al Guvernului Rusiei nu oferă alte detalii de la întrevedere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?