Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4031

Antarctica se acoperă rapid cu mușchi

20 mai. 2017,, 15:05   Externe
2310 1

Antarctica înverzește, acoperindu-se rapid cu mușchi, din cauza încălzirii globale de pe Planetă.

Oamenii de știință nu exclud că continentul de gheață, cel mai probabil, „se va schimba rapid, ceea ce va duce la schimbări la scară largă“, în landșaftul acestei regiuni.

Din anul 1950, temperatura pe Peninsula Antarctica crește cu aproximativ o jumătate de grad în fiecare deceniu, mult mai rapid, decît în medie pe Planetă. Geologii de la universitățile din Exeter și Cambridge au aflat că tempoul creșterii mușchilor în regiune din anul 1950 depășea norma de patru-cinci ori.

Acest lucru este atît de grav încît în prezent cercetătorii examinează problema de a considera anul 1950 punct de plecare al unei noi epoci geologice numite - antropocenoză.

Experții prognozează că pînă în anul 2050, cenușa tipurilor de combustibili fosili și particulele radioactive de la testele nucleare vor fi imprimate pentru totdeauna în rocile montane, lăsînd urme în istoria geologică a Planetei, informează The Independent.

Acei care se îndoiesc de încălzirea globală, ar trebui să ia act de faptul că ecosistemul Antarcticii și al altor regiuni îndepărtate ale Pămîntului deja reacționează la schimbările climatice antropogene.

Anul trecut, la al 35-lea Congres Internațional de Geologie din Africa de Sud, oamenii de știință au căzut de acord că pe Pămînt domnește antropogenul. Cu acest termen este numită era geologică în care nivelul de activitate umană joacă un rol important în ecosistemul Planetei.

La conferință savanții au reușit să cadă de acord cu Uniunea Internațională a Științelor Geologice cu privire la începutul antropogenului. Atunci aceasta era considerată – sfîrșitul anilor 1940. Acum, însă, cel mai probabil, epoca va fi recunoscută cu începere din anul 1950, astfel intrînd în manuale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?