X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Viitorul Moldovei este în UE – cale întoarsă nu există – declarație

18 mai. 2013,, 15:36   Politică
4720 2
Foto: gagauzinfo.md
La Chișinău a fost inaugurată astăzi sărbătoarea dedicată Zilei Europei, marcată anual pe 9 mai. La eveniment a fost prezent și comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule.

În deschidere, președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a îndemnat atît politicienii de la Chișinău, cît și cetățenii republicii, să se implice activ întru construirea unei Europe la noi acasă. ”Republica Moldova a luat calea europeană. Îmi exprim încrederea că va reuși instituirea unui nou guvern, care va duce mai departe reformele democratice și va combate corupția. Oricît de grea va fi calea spre Europa, sînt convins ca nu vom reveni în trecut”, a declarat Nicolae Timofti.

În context, comisarul european Stefan Fule a oferit drept exemplu parcursul european pe care l-a trecut Cehia. „Uniunea Europeană are abilitatea de a transforma țările, de a transforma democrațiile lor și de a stimula prosperitatea cetățenilor acesteia. Alegerile naționale trebuie să fie făcute acasă. Cehii și-au făcut singuri alegerile. Doar prin intermediul politicienilor devotați reformelor și democrației profunde putem realiza aceste beneficii pentru cetățeni”, a specificat Stefan Fule.

Prezent la inaugurare, premierul interimar Iurie Leancă, ministru în exercițiu de externe, a subliniat că Republica Moldova a reușit să facă pași importanți în ceea ce privește parcursul european. ”Sărbătorim Ziua Europei, pentru că sîntem europeni și pentru că ne proiectăm viitorul alături de familia UE. Ceea ce ne propunem noi astăzi nu este o reintegrare în UE, ci o revenire la valorile și tradițiile noastre”, a precizat Iurie Leancă.

La rîndul său, primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a ținut să facă o comparație între oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă Uniunea Europeană și Uniunea Vamală Eurasiatică. ”UE ne oferă libertate, democrație, securitate, prosperitate, liniște și încredere, dar UVE – ocupație, presiune, civilizare cu forța, economie centralizată și infrastructură inexistentă. UE ne oferă o viață mai bună, dar UVE doar iluzia unei vieți mai bune și în rest – doar probleme”, a declarat Dorin Chirtoacă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?