Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Rusia va menţine trupe în Transnistria pînă la soluţionarea conflictului îngheţat

18 mai. 2013,, 14:45   Politică
6483 5
Foto: noi.md
Moscova îşi va ţine trupele de menţinerea păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria pînă cînd Chişinăul şi Tiraspolul ajung la un acord asupra statutului acestei republici autoproclamate, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin, relatează RIA Novosti.

Rusia menţine un batalion de infanterie motorizată în regiune, în cadrul Forţelor Comune de Menţinerea Păcii (CPF), şi un anumit număr de militari ce păzesc mai multe depozite de muniţie din perioada sovietică.

"Cît timp Rusia îşi menţine statutul de apărător al păcii pe ambele maluri ale Nistrului, pacea va prevala în regiune", a subliniat Rogozin vineri la o întîlnire cu studenţi de la Universitatea Moscova. "Este adevărat, nu este o republică recunoscută, dar, în acelaşi timp, este pace şi securitate (în regiune)", a adăugat emisarul special al Kremlinului pentru Transnistria.

Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui scrut război, în 1992, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice. Tiraspolul urmăreşte să obţină independenţa deplină, în timp ce Chişinăul afirmă că este pregătit să îi ofere doar o autonomie.

Negocierile privind soluţionarea acestui conflict îngheţat, în "format 5+1" (Rusia, Ucraina, R.Moldova, Transnistria, OSCE, cu Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori), au fost blocate în februarie 2006.

O forţă comună de menţinerea păcii care cuprinde contingente din Republica Moldova, Transnistria şi Rusia este staţionată în regiune.

Rogozin a declarat anul trecut că Moscova plănuieşte să îşi modernizeze echipamentul militar aflat în serviciul contingentului rus de menţinerea păcii în Transnistria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?