X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Structurile transnistrene tind spre expansiune – declarație

18 mai. 2013,, 13:20   Politică
4833 2
Foto: news.point.md
Decizia structurilor transnistrene de a muta așa-numitul ”soviet suprem” la Bender este o provocare pentru autoritățile de la Chișinău. Analistul politic Anatol Plugaru a declarat astăzi pentru NOI.md că, prin această acțiune, Tiraspolul urmărește de fapt extinderea militară.

”Nu-i o intenție pacifică. Acest lucru ar înrăutăți și mai tare situația. Nu creează condiții pentru rezolvarea pașnică a conflictului. La baza acțiunilor lor stă extinderea militară. Și așa în '92 s-au făcut un șir de prostii, inclusiv punctele astea de trecere, care au ajuns pînă sub Chișinău. E evident că se tinde spre expansiune. Acest lucru ar trebui să ne pună în gardă”, a precizat Anatol Plugaru.

În opinia analistului, soluționarea problemei separatismului depinde de Federația Rusă. Chișinăul ar trebui să se axeze pe relațiile cu Rusia, întrucît spune acesta, ea este una dintre cele mai mari puteri din lume.

”Ce folos că Chișinăul a scris o declarație? Ne hrănește doar cu prostii. Atîta timp cît Chișinăul va desconsidera interesul Rusiei în această zonă, lucrurile vor merge rău. Noi ne permitem să ne comportăm cu Rusia ca și cum am fi Germania sau America. Nu trebuie să punem la îndoială puterea Rusiei. De aceea, trebuie să purtăm tratative cu ei. Vor bază militară, care de fapt o și au în această zonă, lasă să plătească. Nu vor, atunci trebuie de găsit alte soluții în comun”, a adăugat Anatol Plugaru.

Amintim că presa de la Tiraspol scria ieri, 17 mai, că structurile transnistrene au decis să-și mute pretinsul legislativ la Bender, iar în clădirea eliberată să fie amplasate grădinițe de copii sau alte structuri sociale.

Guvernul de la Chișinău a calificat această acțiune ca fiind una de conotație politică, solicitînd, totodată, partenerilor internaţionali din formatul 5+2 să ia în considerare evoluțiile de la Bender.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?