X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Moldovenii care muncesc în Italia vor putea primi pensia acestei ţări în patrie

15 mai. 2017,, 13:30   Economie
9306 0

Cetăţenii Moldovei care au locuit legal, au muncit şi au achitat impozite în Italia cel puţin 20 de ani vor putea beneficia de pensia acestei ţări atunci cînd vor reveni în Patrie.

Patronatul din cadrul Camerei Italiene de Comerţ şi Industrie de la Chişinău oferă gratuit consultanţă şi asistenţă în asigurarea socială.

Reprezentanţii camerei au relatat că patronatul a fost creat special pentru a oferi asistenţă cetăţenilor moldoveni care ajung în situaţia dificilă atunci cînd revin acasă, pentru că nu cunosc legile privind asigurarea socială.

"Moldovei care au atins vîrsta de 66 de ani şi 7 luni - vîrsta de pensionare stabilită pentru anul 2017 - pot primi pensia italiană în Moldova. Mărimea pensiei depinde de perioada în care muncitorul a plătit impozitele sociale. Cererea pentru primirea pensiei poate fi depusă doar la expirarea contractului de muncă, însă pînă la revenirea în Moldova. Locuitorul Moldovei care beneficiază de pensie nu poate să lucreze în continuare în Italia, căci pensia va fi anulată", au spus reprezentanţii Camerei.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale, de pensia italiană beneficiază deja circa 200 de cetăţeni ai RM. Potrivit datelor statistice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, peste 142 mii de moldoveni muncesc în Italia, iar o parte din ei planifică să revină în ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?