X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

May a discutat despre Brexit cu Macron

8 mai. 2017,, 19:00   Externe
2213 0

Premierul britanic Theresa May a discutat duminică despre Brexit cu Emmanuel Macron după victoria acestuia în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, a anunțat Downing Street, potrivit AFP.

"În această seară (duminică — n.r.), premierul a discutat cu președintele ales Macron pentru a-l felicita călduros pentru victoria sa în alegeri", a declarat un purtător de cuvînt.

"Cei doi lideri au discutat pe scurt despre Brexit, iar prim-ministrul a reiterat că Regatul Unit vrea un parteneriat puternic cu o Uniune Europeană sigură și prosperă odată ce o vom părăsi", a adăugat purtătorul de cuvînt al guvernului britanic.

Downing Street a salutat "parteneriatul excepțional al Marii Britanii și Franței, care furnizează o bază solidă pentru viitoarea cooperare" înainte de negocierile privind modalitățile de ieșire a Marii Britanii din UE.

Macron, fost ministru al Economiei în timpul președintelui François Hollande, și-a bazat campania pe o platformă pro-UE și a făcut ca imnul Europei, o adaptare a 'Odei bucuriei' a lui Beethoven, să fie difuzat înaintea discursului de învingător susținut în curtea Muzeului Luvru din Paris.

Alegerea lui Macron, care a învins-o în al doilea tur pe candidata extremei-drepte Marine Le Pen cu peste 65% din voturi, a fost salutată de numeroși oficiali politici britanici.

Ministrul de externe Boris Johnson l-a felicitat pe Macron pentru 'victoria sa stupefiantă'. "Ne bucurăm să continuăm marele parteneriat dintre națiunile noastre", a adăugat el.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a salutat de asemenea rezultatul alegerilor. "Sînt încîntat că francezii au respins ferm politica urii a lui Le Pen", a scris el pe Twitter.

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon și primarul Londrei, Sadiq Khan, au salutat la rîndul lor victoria lui Macron.

În schimb, Nigel Farage, fost lider al partidului UKIP, anti-UE, și unul dintre principalii actori ai victoriei taberei 'Da' la referendumul privind Brexit-ul, a deplîns rezultatul alegerilor din Franța.

"O mare păcăleală a fost aprobată prin vot. Macron va fi marioneta lui Juncker", a scris Farage pe Twitter, făcînd referire la Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?