Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Toţi deputaţii din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană sînt gata să participe la negocieri în vederea formării guvernului

15 mai. 2013,, 15:52   Politică
5185 6
Foto: jurnal.md
Toţi deputaţii din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană sînt gata să participe la negocieri în vederea formării noului guvern. Potrivit Agenţiei "Infotag", despre aceasta ei au declarat miercuri, după ce şeful statului a semnat Decretul cu privire la numirea lui Leancă în calitate de candidat la şefia guvernului.

Deputatul din partea Partidului Democrat, Adrian Candu, a declarat pentru jurnalişti că "democraţii vor purta discuţii cu colegii lor din PLDM, însă nu contează pe sinceritatea acestora".

"Este vorba de faptul că noi am purtat aceste negocieri, iar proiectul acordului de creare a unei noi coaliţii este gata. Noi ne-am dori mai multă transparenţă. De asemenea, am vrea să avem o reacţie la propunerile noastre legate de sporirea eficienţei combaterii corupţiei în viitorul guvern. Pînă la începerea discuţiilor, am vrea să avem răspunsuri la anumite întrebări pe care le-am adresat mai înainte", a declarat Candu.

Şi liberalii sînt gata să participe la negocieri, atît deputaţii conduşi de Mihai Ghimpu cît şi cei care fac parte din grupul reformator al Partidului Liberal.

"Poziţia PL nu s-a schimbat. Noi, în continuare, vrem să menţinem cursul european al Republicii Moldova şi sîntem gata să participăm la o guvernare democratică. Noi pledăm pentru formarea unui guvern pro-european şi considerăm că Iurie Leancă poate forma un asemenea cabinet. Dacă vom fi invitaţi să participăm la procesul de negocieri, vom accepta această propunere", a menţionat vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu.

În acelaşi timp, el a fost de acord cu preşedintele PL, Mihai Ghimpu, care, ieri, a declarat că "înaintarea lui Leancă la funcţia de prim-ministru este doar un joc". Ghimpu a mai comunicat că "liderul PLDM, Vlad Filat, face un joc politic împreună cu comuniştii pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, întrucît el nu este gata să rămînă fără funcţii în următorii doi ani".

Liderul fracţiunii PL, Ion Hadârcă, care reprezintă reformatorii liberali, a confirmat disponibilitatea grupului de a participa la procesul de negocieri. De asemenea, sînt gata să se aşeze la masa discuţiilor neafiliatul Sergiu Sîrbu şi deputaţii grupului condus de Vadim Mişin. În acelaşi timp, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că "socialiştii nu vor discuta despre crearea unui nou guvern cu partidele de dreapta".

"Nu vedem rostul participării noastre la aceste negocieri", a spus Dodon.

Şi Partidul Comuniştilor şi-a confirmat poziţia, reiterînd că nu va participa la procesul de negocieri în vederea formării noului guvern.

"Noi vrem să obţinem dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Nu vedem altă soluţie pentru depăşirea situaţiei în care a ajuns ţara din cauza partidelor din cadrul fostei coaliţii şi care acum încearcă din nou să ajungă la o înţelegere", a spus pentru Agenţia "Infotag" deputatul PCRM, Grigore Petrenco.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?