Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ratingul de transparență a acționarilor băncilor moldovenești

4 mai. 2017,, 10:30   Economie
1853 0

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a prezentat noul rating al transparenței și calității acționariatului băncilor comerciale din Moldova, din care rezultă că cele mai transparente în furnizarea informațiilor despre acționarii săi sînt 4 din cele 11 bănci, relatează NOI.md.

Potrivit ratingului, cea mai înaltă transparență și calitate a acționariatului se atestă la patru bănci cu capital străin, instituite de băncile sau grupurile financiare din Uniunea Europeană: Mobiasbanca-Groupe Société Générale, BCR Chisinau, Eximbank-Gruppo Veneto Banca și ProCredit Bank.

În aceste bănci se atestă cea mai înaltă transparență, despre marea majoritate a acționarilor există suficient de multe informații publice, care confirmă calitatea și valoarea lor pentru bancă, de aceea ele se bucură de cea mai mare apreciere în rating – cinci stele.

În cel de-al doilea grup de bănci, despre care există un volum mare, dar insuficient de informații cu privire la acționari, au fost incluse FinComBank, Comertbank, EuroCreditBank, Moldindconbank și Moldova-Agroindbank. Lor li s-au atribuit patru stele.

În grupul de bănci cu un nivel mediu de transparență și volum mic de informații despre unii acționari au intrat Victoriabank și Energbank (3 stele).

Potrivit studiului, în Moldova nu sînt bănci despre majoritatea acționarilor cărora ar fi puține informații, care intră în categoriile de risc (2 stele) sau despre care nu există informații publice (1 stea).

În cadrul studiului a fost evaluat gradul de transparență al băncilor, precum și posibilitățile financiare ale acționarilor, pe o scară de la 1 pănă la 12 (12 – cel mai bun rezultat). Toate băncile țării au fost clasate în funcție de gradul de transparență, atribuindu-li-se de la 1 stea pînă la 5 stele.

Ratingul a fost elaborat în baza informațiilor accesibile de pe site-urile băncilor comerciale și din rețeaua de socializare linkedin.com, precum și în baza datelor oferite de motorul de căutare Google.

Ratingul nu reflectă stabilitatea financiară și solvabilitatea băncilor și îi vizează exclusiv pe beneficiarii finali ai acțiunilor băncilor, analizate sub aspectul transparenței și capacităților financiare ale acționarilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?