Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Socialiștii și-au retras proiectul privind votul mixt?

3 mai. 2017,, 11:33   Politică
4410 2

Șefa fracțiunii parlamentare a PCRM, Ina Șupac, susține că proiectul socialiștilor cu privire la votul mixt a fost exclus de pe agenda unei comisii parlamentare, comunică NOI.md.

Potrivit ei, astăzi președintele Comisiei drepturile omului, deputatul PSRM Vladimir Țurcan a propus din motive neclare excluderea acestui proiect de pe agenda Comisiei.

„Deputații socialiști au propus să fie exclusă de pe ordinea de zi a Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice propriul proiect privind implementarea sistemului de vot mixt. Intriga constă în faptul că această comisie este condusă de Vladimir Țurcan. În calitate de președinte, el singur a stabilit ordinea de zi, incluzînd acest proiect, ca ulterior să propună excluderea lui. Oare ce să fie asta?”, s-a întrebat Ina Șupac.

Menționăm că la sfîrșitul lunii aprilie PSRM a înregistrat la Parlament un proiect de lege privind implementarea sistemului mixt de vot, astfel încît 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții. Inițiativa a fost susținută și de președintele Igor Dodon, care a specificat că acest proiect este o alternativă la propunerea democraților de a introduce votul uninominal.

Proiectul socialiștilor mai prevede ca 25 de legiuitori să fie votați pe circumscripții de cetățenii din stînga Nistrului și diaspora, iar 25 – de pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În același timp, diaspora ar urma să aibă două zile la dispoziție pentru a-și exprima opțiunile electorale. Documentul încă nu a fost supus dezbaterilor parlamentare, însă democrații au avut o reacție critică la această inițiativă, precizînd că vor insista, în continuare, pe instituirea votului uninominal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?