X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Cum e reformat sistemul de salarizare din sectorul bugetar în Moldova?

3 mai. 2017,, 10:00   Economie
2171 0

În Moldova va fi reformat sistemul de salarizare din sectorul bugetar.

Conceptul reformei a fost prezentat şi discutat în cadrul şedinţei grupului de lucru, creat special în acest scop, aflîndu-se sub președinția prim-ministrului Pavel Filip, transmite NOI.md.

Şeful Cabinetului de Miniștri a precizat că nu întîmplător prima dispoziţie semnată de el în acest an a vizat anume crearea grupului de lucru privind reformarea sistemului de salarizare.

Premierul a menționat că actualul sistem de salarizare trezeşte nemulțumirea justificată din partea mai multor categorii de angajați din sectorul de stat, dat fiind că acesta este fragmentat, inechitabil şi cu abordări diferite de la o categorie bugetară la alta.

„Pe parcursul mai multor ani, au fost operate modificări pentru anumite categorii în mod populist și netransparent, fiind subminată integritatea și viabilitatea sistemului de salarizare. Din aceste considerente am solicitat elaborarea unui nou concept al sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Avem nevoie de un sistem de salarizare unitar, echitabil și puternic”, a subliniat Pavel Filip.

Astfel, la solicitarea premierului Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a elaborat un nou concept al sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Potrivit autorilor proiectului, reforma din acest sector urmăreşte cîteva obiective majore: sporirea echității și coerenței sistemului de salarizare prin realizarea principiului ”plată egală pentru muncă egală”, unde salariul de funcție va fi corelat cu valoarea postului; reducerea nivelului de complexitate a sistemului de salarizare prin majorarea ponderii salariului de funcție din salariul total, aceasta contribuind și la sporirea atractivității pentru tinerii specialiști; aplicarea principiilor sistemului de salarizare în bază performanțelor obținute pentru majoritatea categoriilor de angajați, unde sistemul de salarizare va permite creșteri pe orizontală în funcție de performanță și experiență; creşterea gradului de uniformitate, transparență și protejare a sistemului unitar de salarizare față de intervențiile posibile, prin aplicarea legii salarizării unice, cu reguli clare.

Autorii proiectului au subliniat că noul sistem de salarizare va avea caracter unitar și uniform, va fi echitabil și coerent, corelat nemijlocit cu performanțele obținute în muncă.

Premierul Pavel Filip a apreciat pozitiv conceptul reformei sistemului de salarizare în sectorul bugetar şi a solicitat ca acesta să fie supus cît mai curînd dezbaterilor cu toate părţile implicate, definitivat şi propus spre aprobare Guvernului pînă la finele acestei luni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?