Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Experţi: Stefan Fule va reanima coaliţia de guvernare

14 mai. 2013,, 01:08   Politică
6212 4
Foto: trend.az
O săptămînă importantă se anunţă pentru clasa politică de la Chişinău care tot nu îşi revine din criză. Sfîrşitul sărbătorilor pascale urma să fie şi perioada în care ar putea fi numit candidatul la funcţia de premier. Experţii au păreri împărţite privind şansele ca acest lucru să se întîmple în următoarele zile, relatează tv7.md.

Viorel Cibotaru consideră că construcţiile politice de mai departe vor fi dictate de interese. Astfel, el spune că sînt şanse mari ca o candidatură înaintată de PLDM să fie susţinută de foştii parteneri. „Unica şansă a PD şi a PL de a fi la guvernare şi acum şi după alegerile fie anticipate fie ordinare este doar în alianţă cu PLDM. Deci oricum interesele rămîn şi interesele vorbesc despre faptul că aceste partide ar trebui să converge să găsească o platformă comună şi să găsească soluţia pentru un nou guvern trainic, care să guverneze ţara pînă la aleerile ordinare din 2015”.

De altă părere este Bogdan Ţîrdea. Expertul este convins că taberele sînt departe de împăcare: „Candidatul este desemnat atunci cînd există o majoritate parlamentară care să îl acrediteze şi să îl susţină. La acest moment noi nu avem o majoritate parlamentară, la acest moment nu există nici o încredere între liderii Alianţei. La moment avem o majoritate creată ad hoc, situativă, care şi-a propus să dezasambleze acel sistem oligarhic şi acele elemente, să-i spunem aşa semi-criminale care există în RM”.

Ambii experţi însă spun că vizita comisarului european pentru extindere, Stefan Fule este de o importanţă deosebită. Demnitarul urmează să sosească în Moldova într-o vizită privată la sfîrşitul acestei săptămîni.

Analistul politic Bogdan Ţîrdea remarcă: „Ei văd că alianţa se descompune, este în fază de disociere politică şi încearcă din răsputeri să salveze această alianţă. Evident că vor face presiuni politice enorme pentru a-i repune la masa de negocieri pe Ghimpu, Filat, Hadîrcă, Plahotniuc şi Lupu. Nu ştiu pe cît de fericită este această tentativă a europenilor, nu ştiu dacă se va solda cu succes şi chiar dacă se va solda, Alianţa va deveni şi mai nefucnţională”.

Viorel Cibotaru însă consideră că terenul este deja pregătit pentru vizita înaltului oaspete european, astfel încît acesta nu vine să negocieze, ci să participe la crearea unei noi alianţe între foştii parteneri. „Ar fi o vizită care ar trebui să consfinţească sau să garanteze anumite garanţii, o vizită simbolică. În toate celalte cazuri această vizită ar fi mai puţin utilă pentru domnul Fule în primul rînd.....dacă ea s-ar solda fără nici un rezultat sau în urma vizitei lui nu s-ar reuşi constituirea noului şi nu s-ar reuşi votarea acestui guvern”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?