X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ziua de 9 mai încinge din nou spiritele în Parlament

28 apr. 2017,, 13:05   Politică
7827 12

Propunerea unor deputați referitoare la oficializarea sărbătorii „Ziua Europei”, marcate la 9 mai, a stîrnit controverse astăzi în plenul Parlamentului, informează NOI.md.

Reprezentanții PSRM au condamnat această inițiativă înaintată de unii deputați ai majorității, argumentînd că, în Moldova, anual, în această zi se sărbătorește „Ziua Victoriei”, iar această tradiție trebuie menținută.

„Pentru Moldove este inutilă această inițiativă. Unii deputați de la noi vor să fie mai europeni decît europenii. În întreaga Europă se sărbătorește la 9 mai ziua cînd a fost eliberată de ocupația fascistă. Toți cetățenii RM de ani de zile comemorează și sărbătoresc la 9 mai Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Este o tradiție care s-a format și pe care trebuie să o menținem”, a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

În replică, spicherul Andrian Candu a precizat că nimeni nu urmărește scopul de a substitui o sărbătoare cu alta. „Nu încercați să manipulați opinia publică. Propunerea nu este de a înlocui Ziua Victoriei, ci de a complementa ziua de 9 mai cu o nouă sărbătoare”, a spus Candu.

La rîndul său, deputatul comunist Oleg Reidman a propus ca „Ziua Europei” să fie marcată pe 5 mai, așa cum se întîmplă în alte țări europene. În discuție a intervenit și șeful fracțiuni PDM, Marian Lupu.

„9 mai va fi în continuare Ziua Victoriei asupra fascismului. În această zi vom continua să-i comemorăm pe cei căzuți în lupte, îi vom onora și le vom cinsti memoria așa cum am făcut-o și pînă acum. Dar nu este contradicție să marcăm și Ziua Europei, așa a fost să fie în istorie”, a spus Lupu.

Propunerea socialiștilor de a exclude acest proiect de pe agenda Parlamentului nu a fost susținută de majoritate. Documentul urmează a fi dezbătut și supus votului la ședința plenară de astăzi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?